MZD: Gradiće se bolnica u Radanovićima, parcela spremna

Prvenstveni cilj izgradnje bolnice, kako navode iz Ministarstva zdravlja, biće efikasnija zdravstvena zaštita stanovnika juga Crne Gore i decentralizacija sistema

5654 pregleda 8 komentar(a)
Foto: MZD
Foto: MZD

Ministarstvo zdravlja (MZD) saopštilo je da su se, u saradnji sa čelnicima zdravstvenih ustanova i opština Budva, Kotor i Tivat, usaglasili da se u Prostorni plan Crne Gore za period od 2020. do 2040. godine uvrsti izgradnja bolnice na primorju, u Radanovićima.

“S obzirom na to da je u toku izrada Nacrta ovog plana koji treba da uključi sve strateške smjernice i prioritete razvoja na nivou države, regiona i opština, zdravstveni sistem nije imao dilemu u vezi sa ključnom potrebom”, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na sastanku u Ministarstvu sa predsjednikom Opštine Tivat Željkom Komnenovićem, direktorom Doma zdravlja Kotor Igorom Kumburovićem, direktorom Opšte bolnice Kotor Davorom Kubmurovićem, direktorom Doma zdravlja Budva Nikolom Božovićem i zamjenicom direktorice Doma zdravlja Tivat Jovankom Vučetić.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Direktorata za projekte (IPA), inovacije, zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravlja Luka Đukanović.

“Ovo je preliminarni dogovor, koji je, međutim rezultirao konkretnim zaključcima. Uvažene kolege su me informisale i da je za ovu bolnicu predviđena i parcela u Radanovićima za koju postoje urbanističko-tehnički uslovi. Ne možemo razmišljati samo od danas do sjutra. Zato je ovaj naš dogovor strateški i dugoročno važan”, napomenula je ministarka, kako je saopšteno iz resora na čijem je čelu.

Izuzetno je važno, kako je dodala, da su MZD i lokalne uprave dogovor postigli jednoglasno i uz puno razumijevanje potreba svih uključenih strana.

Prvenstveni cilj izgradnje bolnice, kako navode iz MZD, biće efikasnija zdravstvena zaštita stanovnika juga Crne Gore i decentralizacija sistema. "Ali, kako očekuju čelnici gradova na jugu, ovaj projekat biće dodatni podsticaj za konačno unapređenje saobraćajne infrastrukture na primorju."

"Prostorni plan Crne Gore je u sistemu prostorno-planske dokumentacije po hijerarhiji najviši planski dokument, sa kojim mora biti usklađena sva detaljnija planska dokumentacija", pojasnili su iz ministarstva.

Bonus video: