Lokalizovan požar ka Tuzima, vatra gutala automobile i opasni otpad

Požar je zahvatio otpad sekundarnih sirovina na obali Cijevne

70773 pregleda 51 komentar(a)
Foto: Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada
Foto: Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada
Ažurirano: 28.04.2022. 19:08h

Veliki požar, koji je danas oko 13 časova izbio na putu prema Tuzima je lokalizovan, javila je Televizija Vijesti.

Požar je izbio oko 13 časova na auto-otpadu koji se nalazi na putu prema Tuzima. Na gašenju požara bio je angažovan veliki broj vatrogasaca.

požar Cijevna
foto: Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada

Komandir Službe zaštite i spasavanja u Podgorici Goran Janković kazao je da će vatrogasci vjerovatno morati da dežuraju cijelu noć.

Oko 15 sati bila je velika eksplozija na otpadu, a silina detonacije je prebacila vatru preko pruge i puta i zapalila i livadu.

U pitanju je otpad sekundarnih sirovina. Vatra je gutala automobile uz samu prugu prema Tuzima.

Iz Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada je saopšteno da im je požar prijavljen u 13.34 časova i da je velikih razmjera.

Vlasnik otpada nije želio da daje izjavu "Vijestima", navodeći da ne zna šta bi mogao da kaže. Prethodno je kazao da ne zna šta je uzrok požara i da se dogodio iz čista mira.

Janković je rekao da su u gašenju požara bile angažovane sve raspoložive ekipe, odnosno deset vozila sa trideset vatrogasaca. Istakao je i da se radi o veoma opasnom otpadu i požaru, zbog čega su podnijeli prijavu i Ekološkoj inspekciji.

Janković je kazao da je problem u lokalizovanju požara pravila parcela do otpada, gdje se nalazi nekoliko cistijerni, koje ne mogu pomjeriti.

Janković je pozvao nadležne, odnosno Direktorat za zaštitu i spašavanja zbog toga što od grada do Tuzi ne radi nijedan hidrant.

"Od Podgorice do Tuzi ne funkcioniše hidranstka mreža na svim velikim objektima. To je jedan od razloga zašto smo mi ispred Službe zaštite i spasavanja prošle godine tražili izmjene i dopune Zakona o zaštiti i spasavanju. Tako da računamo da ćemo u podgorici do početka ljetnje sezone imati jednog inspektora za zaštitu i spasavanje koji će sankcinisati sve ove negativne pojave, koje imamo na terenu. A to su da kod velikih objekata, gdje je mogućnost nastanka požara veoma velika nemamo osnovnu hidrantsku mrežu za dopunjavanje vozila. Moramo ići nazad u našu bazu, sistemom rotacije naših vozila gubimo određeno vrijeme", kazao je Janković.

On je istakao da gori ogromna površina opsanog otpada - gume, ulja, maziva, ne znaju čega sve ima na otpadu, ima i metala.

Vatrogasci će, kako je kazao, vjerovatno morati da dežuraju cijelu noć, da je velika količina opasnog otpada na licu mjesta i da je bilo nekoliko eksplozija.

Osim vatrogasaca na terenu je i veći broj policajaca.

U pokušaju da lokalizuju požar vatrogascima su pomagali i radnici sa otpada, koji specijalnom mašinom uklanjaju na sigurno veliku količinu kablova i žica kako ih ne bi vatra zahvatila.

Radnici pomažu i u uklonjanju otpada u blizini kuće u sklopu otpada kako bi spriječili da je vatra ne zahvati. Radnici su uklanjali ručno veliki broj automobilskih guma.

Bonus video: