Bidilo ne plaća porez, Opština blokirala parcelu

Kazahstanski magnat i naturalizovani Crnogorac, koji se nalazi pod istragom u Italiji u aferi “Skriveni partner”, vlasnik je 3.000 kvadrata na jedinoj zelenoj i još neizgrađenoj parceli u srcu Budve

2499 pregleda 1 komentar(a)
Atraktiva parcela u centru Budve, Foto: Vuk Lajović
Atraktiva parcela u centru Budve, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala je atraktivnu parcelu u centru grada, koja je u vlasništvu tivatske kompanije “Velja voda lux” kazahstanskog magnata i naturalizovanog Crnogorca Igora Bidila, jer nije platio 63 hiljada eura na ime poreza na nepokretnost.

Hipoteka, kako piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, upisana je na 3.000 kvadrata na jedinoj zelenoj i još neizgrađenoj parceli u srcu Budve.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 63.756 u korist Opštine Budva, svojina ‘Velja voda lux’, rješenje o obezbjeđivanju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, piše u katastarskoj evidenciji.

Kompaniju “Velja voda lux” osnovala je firma “CG investment” u kojoj Bidilo ima 75 odsto akcijskog kapitala.

Bidilo se već punih godinu nalazi pod istragom koja se u italijanskom gradu Sijena pokrenuta u okviru afere “Skriveni partner”.

Italijanska finansijska policija Gvardija di finansa zaplijenila je imovinu Bidilu u akciji “Skriveni panter” u kojoj je osumnjičeno 12 osoba, kojima se na teret stavlja krivično djelo pranje novca, kao i poreski, korporativni i korupcijski zločini krivična djela protiv imovine. Italijanski mediji u martu prošle godine godine objavili su da je Bidilo u toj zemlji, tokom godina, kupio brojne restorane i barove u Sijeni, Firenci i Milanu..

S druge strane, Bidilo je u Crnoj Gori 2017. godine dobio crnogorsko državljanstvo na predlog predsjednika države Mila Đukanovića.

Kazahstanac je u Budvi imao velike planove, jer je upravo na parceli planirao sa svojim crnogorskim partnerima da gradi luksuzni kondo hotel. To je onemogućio glavni državni arhitekta, nakon što je donio rješenje o prekidanju postupka izdavanja saglasnosti na idejno rješenje luksuznog višespratnog kondo hotela.

Prekid postupka traje do donošenja Prostornog urbanističkog plana opštine Budva.

Prethodno je Vlada Crne Gore krajem juna prošle godine donijela odluku o izradi Prostornog urbanističkog plana za Budvu, čime je ujedno stavila van snage dva kontroverzna planska dokumenta - detaljne urbanističke planove “Budva centar” i “Bečići”.

Upravo parcela od 2.947 kvadrata, dovela je do političkog rata između Demokrata i Demokratskog fronta.

S jedne strane, gradonačelnik Marko Carević i njegov Demokratski front insistirali su da Opština preuzme atraktivnu parcelu i pretvori je u park, ispod kojeg bi se izgradila četvoroetažna garaža, a zauzvrat firmi “Velja voda lux” ustupili bi nezavršne poslovno stambene prostore u TQ Plazi, koji su oduzeti kriminalnoj grupi Svetozara Marovića.

S druge strane, budvanske Demokrate su tvrdile da je nerealno sprovedena procjena nekretnina koje bi bile dio razmjene i to na štetu Opštine. Predlagali su da se tih 3.000 kvadrata u centru grada proglasi javnim interesom, odnosno da se ta zelena površina zaštiti od betoniranja.

Nakon što su mediji u Crnoj Gori objavili da se protiv Bidila u Italiji vodi istraga, predlog gradonačelnika Carevića o milionskoj razmjeni nepokretnosti na zasjedanju budvanskog parlamenta, početkom jula, nije dobio zeleno svjetlo koalicionih partnera. Naime, odluka je povučena sa dnevnog reda skupštinske sjednice.

“Velja voda lux” prošle godine poslovala je u minusu od 120 hiljada eura, dok je 2020. imala pozitivan poslovni rezultat od četiri i po miliona eura.

Carević nudio nezavršenu lamelu u TQ Plazi, a zauzvrat da preuzme parcelu

Predsjednik Opštine Marko Carević je tražio da parlament usvoji odluku koja je bazirana na protokolu koji je on u oktobru 2019. zaključio sa predstavnicima “Velja voda lux”. Tim protokolom je bilo predviđeno da tivatska firma ustupi lokalnoj upravi parcelu od 2.947 kvadrata u centru grada, a da zauzvrat dobiju 4.891 kvadrat nedovršenog poslovno-stambenog prostora preko puta kompleksa TQ Plaza - ugrubo završenoj Lameli C.

Bidilova firma je trebalo da postane vlasnik poslovno-stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini će pripasti parcela koja je procijenjena na 6.188.700 eura. Tivatska firma je trebalo razliku u vrijednosti od 496.827 eura da uplati u opštinski budžet.

Demokrate su s druge strane na istom skupštinskom zasjedanju predložili odluku o utvrđivanju javnog interesa, te dostavile i procjenu parcele firme “Velja voda lux”, koja iznosi 1,65 miliona eura, četiri puta manje nego što je to uradio procjenitelj za potrebe protokola.

Tivatska kompanija se nakon toga oglasila da procjena vrijednosti njihove parcele, koju je na zahtjev odborničkog kluba Demokrata sproveo procjenitelj, nema nikakvu pravnu snagu i da je nezakonito sprovedena.

Kazahstanac je u Budvi imao velike planove, jer je upravo na parceli planirao sa svojim crnogorskim partnerima da gradi luksuzni kondo hotel. To je onemogućio glavni državni arhitekta, nakon što je donio rješenje o prekidanju postupka izdavanja saglasnosti na idejno rješenje luksuznog višespratnog kondo hotela

Bonus video: