Nikšić: Eko park Blace bogatiji za 100 sadnica bora i smrče

Volonterski klub broji 50 volontera koji se trude da svojim aktivizmom pokrenu i druge ne bi li svi zajedno stvorili bolji i ljepši ambijent za život, a zeleni Nikšić će svakako tome doprinijeti

4001 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Eko park Blace, najljepše izletište Nikšićana, bogatije je za stotinu sadnica bora i smrče koje su posadili članovi volonterskog kluba „Alfa centra“ u saradnji sa Opštinom Nikšić.

U akciji, kojom su mladi volonteri pomenute NVO obilježili tri godine postojanja, učestvovali su pripadnici Službe zaštite i spasavanja i učenici Unifed kluba „Naša škola ekonomska“.

„Za tri godine postojanja realizovali smo veliki broj aktivnosti i veliki broj mladih se pridružio našem timu osjećajući potrebu da doprinesu zajednici, ali i ličnom i profesionalnom integritetu. Volonterizam zaista jeste jedna ozbiljna vrijednost koja pruža mladim ljudima da se usavrše i da kroz to usavršavanje doprinesu zajednici“, kazala je Marina Došen iz „Alfa centra“.

Eko park Blace
foto: Svetlana Mandić

Volonterski klub broji 50 volontera koji se trude da svojim aktivizmom pokrenu i druge ne bi li svi zajedno stvorili bolji i ljepši ambijent za život, a zeleni Nikšić će svakako tome doprinijeti.

„Ova, kao i sve ostale akcije, nosi poruku da nadležni treba da se priključe mladima i pruže im podršku jer kada su mladi svjesni i savjesni, posebno kada se priča o tretiranju prirode i našeg okruženja, neophodno je da im mi kao nevladin sektor, ali i sve institucije, damo podršku“, kazala je Došen.

Biolog Boro Vuković, iz opštinske Službe zaštite živote sredine, podsjetio je da su dio Studenačkih glavica sa eko parkom Blace predloženi da budu zaštićeni kao predio izuzetnih odlika.

"I to, prije svega, zbog bogatstva rijetkih, endemičnih i međunarodno značajnih biljnih vrsta. Ovo je jedna od akcija da se sačuva eko park, jedno od najljepših izletišta, i srce Studenačkih glavica. Akcija ima i edukativni karakter da mladi nauče o značaju očuvanja prirode“, kazao je Vuković.

Eko park Blace
foto: Svetlana Mandić

Volonterski klub „Alfa centra“ je treći rođendan proslavio i još jednom akcijom po kojoj su prepoznatljivi – podjelom humanitarne pomoći za dvije socijalno ugrožene porodice. I ta akcija je realizovana uz podršku Opštine Nikšić.

Osim ekoloških i humanitarnih akcija, mladi volonteri „Alfa centra“ realizuju i brojne aktivnosti vezane za bezbjednost u saobraćaju, kao i aktivnosti koje imaju za cilj uključivanje mladih Roma i Egipćana u društvenu zajednicu.

Bonus video: