Romi najugroženija manjinska zajednica u Crnoj Gori

Džafer Brahimi iz tivatske asocijacije Roma I Egipćana ističe da je 2005 godine samo 8 Roma u Tivtu išlo u školu , a 2013 ih je bilo 113
282 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2017. 13:20h

“Međunarodna praksa inkluzije Roma i Egipćana – Migracije u Crnoj Gori'' naziv je trodnevne konferencije koja je počela danas u hotelu Palmon bay u Igalu. Učesnici konferencije iz Estonije, Litvanije, Švedske , Italije , Finske I Crne Gore u okviru programa “ Evropa za gradjane” , razmijeniće iskustva I ukazati na najbolje primjere inkluzije I integracije marginalizovanih grupa u lokalnim zajednicama.

“Integracija Roma predstavlja važan element u procesu proširenja Evropske Unije. Prije pristupanja, I Crna Gora će morati da dokaže ostvarivanje konkretnog napretka u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, stanovanja i ostvarivanja prava na lična dokumenata svih lica koja žive u Crnoj Gori”, kazala je otvarajući konferenciju potpredsjednica opštine Herceg Novi Danijela Đurović.

Dobri primjeri inkluzije su opštine Herceg Novi I Tivat, čulo se na skupu. Samir Jaha iz hercegnovske NVO Mladi Romi ukazuje na značajan napredak, ali I na još uvijek neprevazidjene probleme.U saradnji sa Opštinom otvorili su kancelarije NVO Mladi Romi , donesen je akcioni plana za inkluziju romske zajednice u 2009. godini, i Lokalna studija 2014. godine, koja je rezultirala gradnjom stambenih jedinica za pripadnike romske populacije u Novom, uz pomoć njemačke Ambasade i organizacije “Help”.Generalni problem u procesu inkluzije Roma i Egipćana je održivost programa i projekata zbog “distance i rezerve koja postoji prema romskoj zajednici, kada je riječ o realizaciji projekata koji uključuju i većinsku zajednicu.

Džafer Brahimi iz tivatske asocijacije Roma I Egipćana ističe da je 2005 godine samo 8 Roma u Tivtu išlo u školu , a 2013 ih je bilo 113. Uspjeh je postignut zahvaljujući podršci lokalne uprave.

Ramiz Sahman iz ministarstva zaljudska I manjinska prava I Emir Jefkaj iz hercegnovskog Centra za socijalni rad istakli su pomake u socijalnoj inkluziju Roma kroz strategiju koju je Vlada donijela 2016 godine, ali i da još uvijek ima izazova I poteškoća koje treba riješiti.

U Crnoj Gori, prema popisu iz 2011. godine živi blizu 9 hiljada pripadnika romsko-egipatske populacije, od čega ih je najviše nastanjeno u Podgorici, Nikšiću i Beranama. Sahman tvrdi da su Romi u Crnoj Gori danas najugroženija manjinska nacionalna zajednica. Niska ekonomska moć, nizak stepen obrazovanja, mali broj zaposlenih, neadekvatni stambeni uslovi, socijalna neprihvaćenost, samo su neki od uzroka lošeg položaja u društvu ove zajednice.

Prva Regionalna konferenciju koju Opština Herceg Novi realizuje kroz učešće u projektu “Dobrodošli u Evropu: integracija, inkluzija i internacionalizacija – 3i” završava 19. oktobra.

Galerija

Bonus video: