Na Komitetu bilo riječi i o slučaju Olivere Lakić

Razmatran III periodični izvještaj Crne Gore, sredinom maja preporuke

3037 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava
Foto: Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava

Vladina delegacija učestvovala je 73. sjednici Komiteta Ujedinjenih nacija za borbu protiv torture i drugih oblika okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg ponašanja ili kažnjavanja, na kojoj je razmatran III periodični izvještaj Crne Gore.

Iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava saopšteno je da je, između ostalog, bilo riječi i o slučaju napada na novinarku Oliveru Lakić.

Šef delegacije Bojan Božović, državni sekretar u tom resoru, predstavio je dosadašnji napredak u oblasti zakonodavstva.

Povezani članci

28. April 2022.

Za torturu neće biti zastare

Osim Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore i novog Zakona o zabrani diskriminacije, Božović je govorio i o pravu na besplatnu pravnu pomoć, novoj Medijskoj strategiji i Strategiji socijalne inkluzije Roma. Delegacija je posebno naglasila važnost istrage o ratnim zločinima, napadima na novinare, kao i na rješavanje statusa ljudi bez državljanstva u Crnoj Gori. "Bilo je riječi i o uslovima u UIKS-u, izgradnji novih objekata, sudskoj praksi, ali i o slučaju novinarke Olivere Lakić", navodi se u saopštenju.

Komitet je, kako se navodi, zahvalio na dostavljenim informacijama i komentarima, a sredinom maja će dostaviti preporuke na dostavljeni Izvještaj i usmena izlaganja.

Delegaciju Vlade Crne Gore, pored Božovića, činili su: Seka Piletić, Vrhovni sud Crne Gore; Zorica Milanović, Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici; Naida Nišić i Vesna Cimbaljević ispred Ministarstva finansija i socijalnog staranja; Darko Vukčević i Jelica Živković iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija; Radovan Nikolić, Ministarstvo zdravlja; Milena Pajović kao predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova; Aida Bojadžić ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, kao i Slavica Milačić i Jovana Bogojević, predstavnice Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

U pripremi izvještaja učestvovali su: Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja, Vrhovni sud Crne Gore, Vrhovno državno tužilaštvo, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Uprava policije, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Zasjedanje je trebalo biti održano 2020. godine, ali je odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Bonus video: