Srzentić: Javni službenici ponosno služe javnim politikama koje kreiraju u interesu svih

"Samo agilna javna uprava oslobođena birokratije, koja osluškuje potrebe građanki i građana i stavlja ih u centar svih politika, koja se otvara i dijeli inofrmacije, kao i edukovani i ohrabreni javni službenici neraskidiva su mjera uspjeha”, smatra dosadašnja ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija

5506 pregleda 10 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Reforme zaista počinju da se sprovode kada se javna uprava odvoji od politike, a u Crnoj Gori svjedočimo vrlo važnoj promjeni da javni službenici ne služe politici i političkim partijama, već ponosno služe javnim politikama koje kreiraju u interesu svih.

To je poruka dosadašnje ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija Tamare Srzentić, koja je istakla da uspješne države nema bez profesionalnih državnih službenika, upravo onih koji će, kako je dodala, u kratkom roku, iznijeti najveći teret procesa tranzicije vlasti.

“Svjedočila sam nevjerovatnoj energiji zaposlenih na svim nivoima javne uprave, sarađivala sa javnim službenicima koji su spremni da uče, napreduju i dijele kako institucionalnu memoriju tako i lično znanje. Zajedno smo gradili i razvijali kulturu javne administracije koja je orijentisana na uslugu”, poruka je Srzentić.

Svjedočila je, kako je rekla, vrlo važnoj promjeni, da javni službenici ne služe politici i političkim partijama, već doslovno ponosno služe javnim politikama koje kreiraju u interesu svih, prenosi PR Centar.

“Na to sam najviše ponosna i smatram to našim velikim uspjehom. Zbog toga vama- zaposlenim u javnoj upravi dugujemo mogućnosti da gradite karijere, usavršavate se, sarađujete, planirate i težite naprednim rješenjima”, riječi su Srzentić.

Sa druge strane, kako je rekla, postavljeni su visoki standardi kako da Vlada bude inkluzivnija, otvorenija, odgovornija i dijeli više podataka sa građanima, medijima i civilnom sektorom, da bude stvarno "Open Govrement", a da u procese kreiranja politika u svim fazama budu uključeni znanje i iskustvo iz civilnog i privatnog sektora.

“To se pokazalo kao najispravniji put, kojim treba nastaviti. Samo agilna javna uprava oslobođena birokratije, koja osluškuje potrebe građanki i građana i stavlja ih u centar svih politika, koja se otvara i dijeli inofrmacije, kao i edukovani i ohrabreni javni službenici neraskidiva su mjera uspjeha”, smatra Srzentić.

Istakla je da su Strategijom reforme javne uprave promjerene granice u odnosu uprava - građanin, a kroz pet strateških ciljeva cilj je bio stvoriti viziju javne uprave koja će kvalitetno pružati usluge građanima i koja će imati dovoljno administrativnih kapaciteta za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Prema njenim riječima, reforme zaista počinju da se sprovode kada se javna uprava odvoji od politike.

“Potrebna je snažna politička volja i izuzetna politička hrabrost da se depolitizuje javna uprava Crne Gore i upravljanje ljudskim resursima. Ohrabrujemo novu Vladu da reforme javne uprave sprovodi odlučno, putem koji je projektovala Strategija reforme javne uprave, kao i da obezbijedi podršku za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji daje osnove za građenje efikasnih, odgovornih i inkluzivnih institucija za javno dobro, bez obzira na to koliko je ovaj proces zahtjevan”, kazala je Srzentić.

Javnim službenicima, kreatorima javnih politika i onima koji ih sprovode u djelo poručila je da nastave da rade za dobro građanki i građana Crne Gore.

“Osjećam se privilegovana i zahvalna sto sam sa vama gradila javnu upravu 21. vijeka”, zaključila je Srzentić.

Bonus video: