Crna Gora podržala Deklaraciju o budućnosti interneta

Deklaracija o budućnosti interneta predstavljena je na hibridnom događaju u Vašingtonu, u organizaciji Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, na kojem je učestvovala dosadašnja ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić

1672 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave
Foto: Ministarstvo javne uprave

Sjedinjene Američke Države, sve države članice Evropske unije i 32 zemlje koje nisu članice EU-a objavile su Deklaraciju o budućnosti interneta koja postavlja prioritete za otvoreni, besplatni, globalni, interoperabilni, pouzdani i sigurni internet.

Deklaracija o budućnosti interneta predstavljena je na hibridnom događaju u Vašingtonu, u organizaciji Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, na kojem je učestvovala dosadašnja ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Srzentić je kazala da Crna Gora potvrđuje predanost promociji i održavanju internetskog okruženja koje jača demokratske sisteme i aktivno učešće svakog građanina u demokratskim procesima, koje osigurava i štiti privatnost pojedinaca, održava sigurnu i pouzdanu povezanost, i podstiče slobodnu i konkurentnu globalnu ekonomiju.

“Naša misija je da imamo bolji svijet na internetu, koji obuhvata znanje utemeljeno na činjenicama i nudi bolju odbranu prava pojedinaca, te osnažuje različite glasove i pruža alate za napredak i saradnju za rješavanje izazova na globalnom nivou. Nakon potpisivanja ove deklaracije uskladit ćemo naše politike i standarde s deklaracijom i potaknuti partnerstva s mnogima, uključujući civilno društvo,” kazala je Srzentić.

Deklaracija je inkluzivna inicijativa, te će se u daljem periodu partneri obratiti privatnom sektoru, međunarodnim organizacijama, tech zajednici, akademskoj zajednici i civilnom društvu, kao i drugim relevantnim akterima kako bi sarađivali i postigli viziju otvorenog, besplatnog, globalnog, interoperabilnog, pouzdanog i sigurnog interneta.

Načela Deklaracije uključuju obaveze:

  • zaštite ljudskih prava i sloboda svih ljudi;
  • promocije globalnog interneta koji unapređuje slobodan protok informacija;
  • unapređenja uključivog i pristupačnog povezivanja kako bi svi ljudi imali korist od digitalne ekonomije;
  • jačanja povjerenja u globalni digitalni ekosistav, uključujući zaštitu privatnosti;
  • zaštite i jačanja pristupa upravljanju s više učesnika koji održava internet u funkciji za dobrobit svih.

Iako Deklaracija nije pravno obvezujuća, trebalo bi je koristiti kao referentnu osnovu za kreiranje javnih politika za građane, privredu i organizacije civilnog društva.

Događaju su prisustvovali zvaničnici zaduženi za oblast digitalizacije iz Evropske komisije i 59 zemalja širom svijeta.

Bonus video: