Otvorena turistička sezona u NP Biogradska gora

Početak sezone znači i dozvoljen sportski ribolov na Biogradskom jezeru

3763 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Početak turističke sezone danas je zvanično obilježen u Nacionalnom parku (NP) Biogradska gora.

Turistima će, najavljeno je, uz cijene, koje su na nivou prošlogodišnjih, biti na raspolaganju Centar za posjetioce, edukativna staza oko jezera, dječje igralište, bungalovi za boravak i prenoćište, čamci za, nacionalni restoran...

Početak sezone znači i dozvoljen sportski ribolov na Biogradskom jezeru.

Aleksandar Bulatović, direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore kazao je da tokom nerednih mjeseci očekuju dobru posjetu.

Prema njegovim riječima “raznovrsna ponuda Biogradske gore je uvijek prepoznatljivost onoga što Crna Gora turistički može”.

Biogradska gora
foto: Privatna arhiva

Direktorica NP Biogradska gora Marija Dulović podsjetila je na istorijat tog zaštićenog područja.

"Odavno je postojala snažno artikulisana svijest o značaju prirodnih vrijednosti ovoga područja, o vrijednosti prirodnog rezervata, o tome koliko je sa njim bogata Crna Gora. Upravo zahvaljujući lokalnom entuzijazmu lokalnog stanovništva, Park je ostao jedna od najočuvanijih oaza i poslednja prašuma u Evropi. Želim da naglasim da svi naši rezultati i uspjesi u upravljanju NP Biogradska gora, zavise od uspostavljene saradnje i povjerenja sa lokalnim stanovništvom i nadležnim državnim organima”, kazala je ona.

Biogradska gora
foto: Privatna arhiva

Dulović je govorila i o značaj Službe zaštite Parka “čiji su pripadnici 365 dana na terenu i koji su svojim učincima i sačuvali mobilijar ali i spriječili bilo kakve devastacije tog prostora”.

Zvanično otvaranje turitičke sezone uveličao je nastup pjevačke grupe „Đude“ koja djeluje u okviru KUD-a Mijat Mašković.

Zbog lošeg vremena zvanični početak turističke sezone u NP nije oblježila masovnija posjeta, kako je to ranijih godina bilo uobičajeno.

Bonus video: