Regionalni put do Veruše i Lijeve Rijeke na dugom štapu

Mještani Veruše i Lijeve Rijeke požalili su se “Vijestima” da sa trase auto-puta nema izlaza, odnosno priključka do njihovih naselja, pa moraju putovati čak i do 15 kilometara duže da bi se uključili ili isključili sa te saobraćajnice

14091 pregleda 16 komentar(a)
Dionica auto-puta, Foto: GOV.ME/SasaMatic
Dionica auto-puta, Foto: GOV.ME/SasaMatic

Mještani Veruše, Lijeve Rijeke i drugih sela sa tog područja još će čekati na regionalni put Podgorica - Kolašin, koji bi trebalo da ih spoji sa petljom i auto-putem u naselju sa poznatim podgoričkim dječjim odmaralištem.

U toku je, tvrde iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, revizija idejnog rješenja za tu regionalnu saobraćajnicu.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj “Vijestima” su odgovorili i da će “nakon dobijanja pozitivnog mišljenja od strane revidenta, pristupiti se daljoj razradi - ugovaranju izrade glavnog projekta”.

”Po pozitivnoj reviziji glavnog projekta uradiće se elaborat eksproprijacije radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, koje je potrebno riješiti prije izgradnje saobraćajnice”, dodali su iz Agencije.

I mještani sela Krkor, Đedenice, Močila, Ljevaja, Ptiča, Kruševice, Jasike, Duške, Nožica, Jablana, Brskuta, Rijeke, Kami, Grbog Dola, Kovačnica, Lopata su apelovali da se pristupni puta za njihova naselja što prije napravi, jer kako su istakli na tom području ima dosta mještana koji su stalno nastanjeni.

Kako su pojasnili, prema projektu, to bi trebalo bi da bude kružna raskrsnica, od koje bi jedan krak išao prema pomenutim selima, a drugi prema Veruši.

Mještani Veruše i Lijeve Rijeke požalili su se nedavno “Vijestima” da sa trase auto-puta nema izlaza, odnosno priključka do njihovih naselja, pa moraju putovati čak i do 15 kilometara duže da bi se uključili ili isključili sa te saobraćajnice.

Mještanin Veruše Svetozar Orović kazao je da to mjesto ima veliki broj kuća i vikendica, a da je uključenje na auto-put udaljeno 15 kilometara i da je to suviše daleko.

”Lijeva Rijeka je malo bliža, ali to je problem koji je potrebno riješiti. Lokalni putevi su loši i od prolaska teških kamiona su propali dodatno. Raspitivao sam se ko bi mogao da bude nadležan za to, ali nisam mogao da dođem do informacije. Iz ‘Monteputa’ su mi rekli da oni nisu nadležni, a za taj problem nisu znali ni u Upravi za saobraćaj”, naveo je Orović.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija je “Vijestima” saopšteno da je “saglasno postavkama Prostornog plana Crne Gore od petlje Veruša do naselja Veruša i dalje ka Gusinju, planirana izgradnja novog regionalnog puta”.

”Koji će predstavljati konačno rješenje veze petlje Veruša sa naseljem Veruša. Za izgradnju ovog regionalnog puta nadležna je Uprava za saobraćaj koja će shodno finansijskim mogućnostima i planovima, isti realizovati u narednom periodu”, saopštili su tada iz resora Mladena Bojanića.

Mještani Veruše su se ranije nekoliko puta požalili da je put od toga poznatog podgoričkog odmarališta do Kolašina u lošem stanju i da su u opasnosti svi koji ga koriste.

”Taj stari put Podgorica - Kolašin je u katastrofalnom stanju. Put uglavnom koriste mještani Veruše, Lijeve Rijeke, Brskuta, Jabuke i drugih sela na trasi. Vrijeme, ali i ogromni tereti kojima je put bio izložen u toku izgradnje auto-puta, učinili su da se pojave ogromne rupe, obrušavanja, koja u ovom trenutku predstavljaju veliku opasnost za sve koji namjeravaju proći pomenutim putem”, naveo je jedan od mještana Veruše.

Bonus video: