Đake na svoju ruku vodili i po regionu, ali neće odgovarati

”Vijesti” su prije nepune tri godine objavile da su inspektori Odsjeka za inspekciju turizma utvrdili da je škola samoinicijativno i bez raspisanog tendera realizovala program Škola u prirodi. Na isti način organizovani su i izleti širom Crne Gore, ali i u zemljama u regionu

22628 pregleda 5 komentar(a)
Panorama Nikšića, Foto: Shutterstock
Panorama Nikšića, Foto: Shutterstock

Zbog zastarjelosti, nikšićko odjeljenje Suda za prekršaje odlučio je da obustavi prekršajni postupak protiv tamošnje Osnovne škole “Ratko Žarić” i tadašnjeg direktora Vlastimira Medojevića.

”Obustavlja se prekršajni postupak pokrenut zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka Uprave za inspekcijske poslove Odsjek za inspekciju turizma od 3. juna 2019. godine protiv okrivljenih JU Osnovna škola ‘Ratko Žarić’ sa sjedištem u Nikšću kao pravnog lica i okrivljenog Vlastimira Medojevića iz Nikšića kao odgovornog lica u pravnom licu zbog prekršaja iz Zakona o turizmu, jer je nastupila zastarjelost za vođenje prekršajnog postupka shodno Zakonu o prekršajima”, navodi se u rješenju koje potpisuje sutkinja Tamara Dubljević, a u koje su “Vijesti” imale uvid.

Pojašnjava se da je Zakonom o prekršajima predviđeno da zastarjelost prekršajnog gonjenja nastaje u svakom slučaju kad protekne dva puta onoliko vremena koliko se po zakonu traži za zastarjelost gonjenja.

”Vijesti” su prije nepune tri godine objavile da su inspektori Odsjeka za inspekciju turizma utvrdili da je škola samoinicijativno i bez raspisanog tendera realizovala program Škola u prirodi. Na isti način organizovani su i izleti širom Crne Gore, ali i u zemljama u regionu.

”Nadzorom je utvrđeno da su organizovani izleti i druga putovanja bez posredovanja turističke agencije, i lica koja su se bavila ovom organizacijom kažnjena su prekršajnim nalogom”, saopštili su tada “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove, precizirajući da je nadzor vršen tada ne samo u nikšićkoj OŠ “Ratko Žarić”, nego i podgoričkoj OŠ “Radojica Perović”.

Jedna od nastavnica je inspektorima tada priznala da izleti nisu bili dio školskog plana i programa. Direktor škole tvrdio je da nije znao da je za izlet u Trebinje uziman novac od učenika, a navodi da su se izvodili neradnim danima, navodi se u izvještaju o inspekcijskom nadzoru. Program Škola u prirodi organizovali su, stoji u dokumentaciji, samoinicijativno Savjet roditelja i učiteljice, bez prethodno sprovedenog postupka javne nabavke.

”Direktor je postupio suprotno Zakonu o javnim nabavkama time što je omogućio Savjetu roditelja i odjeljenskim starješinama da samoinicijativno i bez raspisanog javnog tendera odlazak đaka u Školu u prirodi”, ističe se u dokumentaciji.

U izvještaju o prihodima i imovini, koji je dostupan u registru Agencije za sprečavanje korupcije, vidi se da je Medojeviću sredinom prošle godine prestao mandat direktora nikšićke OŠ “Ratko Žarić”.

Bonus video: