Kraljev park zatvoren, rupa i dalje zjapi

Na zaključanim kapijama parka i dalje stoji natpis postavljen 4. aprila da će “park biti zatvoren u narednom periodu zbog bezbjednosti posjetilaca i tako će ostati dok se ne utvrdi uzrok nastanka i načina saniranja rupe”

8770 pregleda 7 komentar(a)
Kraljev park (arhiva), Foto: Luka Zeković
Kraljev park (arhiva), Foto: Luka Zeković

Kraljev park u Podgorici i dalje je zatvoren, ne zna se do kada.

Iako je prošlo 25 dana od kada se na toj lokaciji otvorila rupa, nadležni još ne saopštavaju da li su utvrdili uzrok nastanka i kako će sanirati taj lokalitet.

Na zaključanim kapijama parka i dalje stoji natpis postavljen 4. aprila da će “park biti zatvoren u narednom periodu zbog bezbjednosti posjetilaca i tako će ostati dok se ne utvrdi uzrok nastanka i načina saniranja rupe”.

Iz Glavnog grada “Vijestima” nisu odgovorili da li su utvrdili kako je rupa nastala i kako će i kada biti sanirana.

Nisu odgovorili ni da li je utvrđena dubina ponora.

Mjesto gdje se rupa otvorila i dalje je ograđeno.

Kraljev park
foto: Luka Zeković

Redovni profesor Filozofskog fakulteta i speleolog Goran Barović, kazao je “Vijestima” da je to prirodan proces, uzrokovan kretanjem podzemnih voda, koje uslovljavaju stvaranje “tih nekih podzemnih objekata, manjih ili većih dimenzija, u zavisnosti od geološke osnove”.

”To su prirodni procesi, koji su se dešavali i dešavaće se. Prvo je potrebno snimiti rupu, ako postoji mogućnost da se uđe. Da se predlože mjere za sanaciju. Ako je neki mali objekat može da se radi dopunjavanje da ne bi remetio okolinu, da se napuni betonom, građevinskim materijalom, šutom, da se poravna i vrati u prethodno stanje. Moguće da je to neki veći objekat, onda se možda može urediti za turističku upotrebu. Ako je neka velika voda, može da se napravi kaptaža, da se ta voda iskorišćava”, kazao je Barović.

On je rekao da ne zna kakav je prostor okolo, da bi zbog toga trebalo ući, snimiti sutuaciju, kako to izgleda, napraviti procjenu da li postoji mogućnost proširenja takvog objekta.

”Mora se ući i snimiti da bismo napravili procjenu, da li zatvoriti nekakvim spoljnim intervencijama ili je potrebna unutrašnja. To ne može niko ovako naslijepo reći. Speleolozi su jedini mjerodavni da uđu u takve objekte”.

Kako je pojasnio u dužem vremenskom periodu kada su podzemne vode aktivne, posebno, u periodu kada su najintenzivnije, dolazi do ispiranja materijala, ono što je čvrsto ostaje, ono što je porozno, podložno raspadanju to se odnosi.

Bonus video: