Na skijalištu Kolašin 1600 gradiće još dva ski lifta i jezera

Predviđena izgradnja prve faze sistema za vještačko osnježavanje na državnom skijalištu Kolašin 1600

5295 pregleda 2 komentar(a)
Pogled na skijalište sa Troglave, Foto: Kolašin 1600
Pogled na skijalište sa Troglave, Foto: Kolašin 1600

Procedura u lokalnoj upravi, koja prethodi raspisivanju javnog poziva za nabavku i izgradnju dva ski lifta na državnom skijalištu Kolašin 1600, privodi se kraju.

U toku je javna rasprava o Odluci o lokalnim objektima od javnog značaja sa elementima urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za taj novi dio infranstrukture na Ski centru.

”Na osnovu te odluke Skijališta Crne Gore urediće projektni zadatak, a Uprava javnih radova (UJR) za nabavku i izgradnju dva ski lifta. Ti objekti su predviđeni kapitalnim budžetom za ovu godinu. Dužina ski liftova je 800, odnosno 500 metara”, rekao je “Vijestima” direktor Skijališta Đuro Milošević.

Pored dva ski lifta tipa “sidro”, planirano je da se uradi montažno-demontažni bob na šinama i osvjetljavanje ski staza za noćno skijanje.

Planirana dva ski lifta
Planirana dva ski lifta foto: Kolašin 1600

”Pored toga, predviđen je i projekat izgradnje prve faze sistema za vještačko osnježavanje pet ski staza u dužini od 7,5 kilometara, što podrazumijeva i stvaranje dva akumulaciona jezera. Posvećenost stvaranju konkurentnog ski centra je prioritet, pa će svi ti projekti biti realizovani u susret zimskoj 2022/2023. sezoni”, kazao je sredinom februara ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Izgradnja sistema za vještačko osnježavanje i izgradnju vještačkog jezera na Bjelasici koštaće državu 13 miliona eura. Za izgradnju dva ski lifta planirano je da se potroši više od tri, a za montažno-demontažni bob na šinama 2,5 miliona eura. Osvjetljenje skijaških staza, kako je predviđeno budžetom, koštaće 800.000 eura.

Bonus video: