Pelet za Pljevljake skuplji ove godine

Pošto se na tender javio samo jedan ponuđač peleta, očekuje se potpisivanje ugovora za nekoliko dana

6300 pregleda 2 komentar(a)
Znatno veća cijena peleta: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Znatno veća cijena peleta: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Pelet koji se isporučuje građanima Pljevalja po subvencioniranim cijenama ove godine biće skuplji za oko 80 eura po toni, ukoliko opština Pljevlja prihvati ponudu koju je preduzeće “Jasen” dostavilo na tender koji je ranije raspisala lokalna uprava.

Pljevaljsko preduzeće “Jasen” jedino je dostavilo ponudu za prodaju veće količine peleta, a ovo preduzeće i prethodne godine bilo je jedini snabdjevač ovim energentom.

”Jasen” je dostavio ponudu od 268 eura po toni sa uračunatim PDV-om, dok je cijena jedne tone peleta ista firma prodavala po cijeni od oko 185 eura.

U cilju unapređivanja i zaštite životne sredine i smanjenja zagađenja vazduha, kao jednu od mjera, Opština Pljevlja od sezone grijanja 2015/2016. realizuje nabavku ekološki prihvatljivog energenta za pljevaljska domaćinstva. Kroz taj program omogućava se nabavka do 2,1 tone peleta, a građani će biti u obavezi da plate 50 odsto cijene tone peleta, dok će Opština refundirati ostatak.

S obzirom na to da je ponuđena cijena oko 268 eura, građani koji svoje stanove zagrijavaju korišećenjem ovog energenta, pelet će plaćati pola od tog iznosa odnosno 134 eura, za razliku od prethodne kada su pellet plaćali po cijeni od oko 92 eura po toni.

Pošto se na tender javio samo jedan ponuđač peleta, očekuje se potpisivanje ugovora za nekoliko dana.

Za nabavku peleta građani će se prijavljivati od 10 maja, a prve isporuka peleta počeće najvjerovatnije 1. juna.

U početku realizacije ovog projekta Vlada je izdvajala novac za subvencije nabavke ekološki prihvatljivog energenta, a poslednjih nekoliko godina Opština Pljevlja.

Ovo je osma godina da lokalna uprava subvencionira nabavku tog ekološki prihvatljivog energenta, kao jedna od mjera koja se sprovodi u cilju smanjenja zagađenja vazduha u Pljevljima.

Opština je ove godine tražila nabavku 2. 854 tone peleta ukupne vrijednosti 760.000 eura, od čega će lokalna uprava platiti polovinu ugovorenog iznosa, a drugu polovinu građani prilikom preuzimanja peleta.

U Opštini tvrde da se uspješnost ovog programa ogleda u činjenici da se broj individualnih ložišta za grijanje koje koriste pelet kao energent u Pljevljima gotovo utrostručio za posljednjih nekoliko godina.

”Ova mjera je već dala mjerljive rezultate, tako da je od početka subvencioniranja peleta 2015. sa manje od 200 domaćinstava koja su koristila subvencije, taj broj na kraju 2021. Bio oko hiljadu. To je dovelo do smanjenja korišćenja uglja za prosječno četiri hiljade tona godišnje, kao i smanjenja korišćenja sirovog drveta za grijanje u prosjeku od 4.200 metara kubnih godišnje”, tvrde u lokalnoj upravi.

Radi poređenja sa gradskom kotlarnicom u Skerlićevoj ulici koja je snage oko šest megavata, Pljevljaci koji koriste subvencije na pelet imaju tri puta veću instalisanu snagu za grijanje oko 18 megavata, koju koriste za grijanje preko 83.000 metara kvadratnih stambenog prostora, za razliku od domaćinstava koja se daljinski griju na ugalj čija površina stambenog i poslovnog prostora iznosi oko 35.000 metara kvadratnih.

Pored subvencija za nabavku ekološki prihvatljivog goriva, Opština Pljevlja je budžetom za 2022. godinu opredijelila i značajna sredstva za mjere energetske efikasnosti.

Bonus video: