Bulatović: Ne stoji konstatacija Vuksanović Stanković da sam se oglušio o rješenje prosvjetnog inspektora

"Sada se čeka Odluka Ministarstva prosvjete u ovoj upravno-pravnoj stvari, koje odlučuje kao drugostepeni organ", rekao je između ostalog Bulatović

9179 pregleda 5 komentar(a)
OŠ "Blažo Jokov Orlandić", Foto: Screenshot/Youtube
OŠ "Blažo Jokov Orlandić", Foto: Screenshot/Youtube

Milorad Bulatović, direktor Osnovne škole (OŠ) "Blažo Jokov Orlandić" u Baru saopštio je danas da ne stoji konstatacija poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković da se oglušio o rješenje prosvjetnog inspektora, i dodaje da je naprotiv, hitro reagovao i da je postupak u toku.

On je reagovao na navode Vuksanović Stanković koja ga je imenom prozvala na sjednici Skupštine, koja je održana na Cetinju.

Bulatović je kazao da se javnosti obraća "povodom neprimjerenog, tendencioznog i na činjenicama neutemeljenog napada od strane poslanice u Skupštini Crne Gore Draginje Vuksanović Stanković".

Njegovo reagovanje dostavljeno "Vijestima" prenosimo u cjelosti:

"1. Rješenjem Uprave za inspekcijske poslove, odsjeka za inspekciju za prosvjetu, prosvjetnog inspektora Veska Joksimovića br. Up in 0501-741/22-1313/14 od 22. 03. 2022. godine, privremeno se zabranjuje rad nastavnici hemije Jeleni Barjaktarović. Privremena zabrana obrazovno-vaspitnog rada počinje protokom roka od 3 dana od dana uručenja rješenja. Istim rješenjem naređuje se školi da u roku od 7 dana obezbijedi stručnu zastupljenost nastave hemije.

2. JU OŠ 'Blažo Jokov Orlandić' u zakonskom roku izjavljuje žalbu br. 319 od 31. 03. 2022. godine na to rješenje, kojom se, između ostalog, traži odlaganje izvršenja pomenutog rješenja, kako djeca ne bi ispaštala zbog odluke inspektora, koji strogo formalno primjenjuje (Zakon) pravilnik, ne vodeći računa o stvarnom interesu djece, a samim tim ni o javnom interesu. On ga ne zastupa (javni interes na koji se poziva) ovim rješenjem već ga narušava.

3. Škola upućuje Obavještenje Upravi za inspekcijske poslove, br. 349 od 04. 04. 2022. godine kojim obavještava da se zaposlena Jelena Barjaktarović nalazi na privremenoj spriječenosti za rad počev od 04. 04. 2022. godine. Škola ne uspijeva da u tako kratkom roku nađe adekvatnu zamjenu za izvođenje nastave hemije.

4. Škola upućuje dopis Zavodu za zapošljavanje br. 352 od 05. 04. 2022. godine kojim traži od Zavoda da je obavijesti o tome da li na njihovoj evidenciji ima lica sa profilom obrazovanja nastavnika hemije.

5. Zavod odgovara da na evidenciji Biroa rada Bar i Budva nema 'nastavnika-profesora' hemije.

6. Škola upućuje obavještenje Upravi za inspekcijske poslove br. 365 od 06. 04. 2022. godine da nije uspjela da obezbijedi adekvatnu zamjenu jer na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na teritoriji Bara i Budve nema nastavnika hemije.

7. Uprava za inspekcijske poslove Zaključkom od 04. 04. 2022. godine (primljen u školi 14. 04. 2022. godine) odbija predlog za odlaganje izvršenja Rješenja.

8. Škola izjavljuje žalbu na zaključak Uprave za inspekcijske poslove br. 424 od 19. 04. 2022. godine.

Važna napomena:

1. Zapisnikom prosvjetne inspektorke Gorane Šaban iz 2016. godine konstatovano je da Jelena Barjaktarović ispunjava uslove za izvođenje nastave hemije, na osnovu čega je tada i zasnovala radni odnos na određeno vrijeme u našoj školi.

2. Takođe, Zavod za školstvo, na zahtjev Jelene Barjaktarović, svojim dopisom od 01. 04. 2022. godine konstatuje da smatra da imenovana sa stečenim zvanjem ima kompetencije koje su potrebne za izvođenje nastave hemije u osnovnoj školi.

Sada se čeka Odluka Ministarstva prosvjete u ovoj upravno-pravnoj stvari, koje odlučuje kao drugostepeni organ.

Iz svega navedenog, nikako ne stoji konstatacija poslanice da sam se oglušio o rješenje prosvjetnog inspektora, naprotiv, hitro sam reagovao i postupak je u toku. I u ovom slučaju postupio sam, to je sasvim očigledno, u skladu sa važećim zakonskim propisima, vodeći računa o interesima učenika, kao i o pravima zaposlenih.

Sve ovo evidentirano po tačkama bilo je dostupno u Školi da je dotična poslanica imala iole sluha da provjeri navode svog izvora informisanja i sasluša i drugu stranu ('audiatur et altera pars'), a ne da ishitreno i zlonamjerno reaguje i saopšti neistinu u direktnom TV prenosu zasjedanja Skupštine Crne, pred čitavom crnogorskom javnošću, navodeći, uz to, puno ime i prezime i nastavnice o kojoj je riječ i moje, kao direktora Škole. Na taj način je (ne)svjesno nanijela nenadoknadivu moralnu štetu Školi, koju je i sama pohađala, i meni kao njenom, trenutnom, direktoru", poručio je Bulatović u reagovanju.

Vuksanović Stanković se na početku sjednice Skupštine na Cetinju 28. aprila javila proceduralno, prenoseći, kako je rekla poruku roditelja djece OŠ "Blažo Jokov Orlandić".

"Godinama se javio jedan problem, a u pitanju je profesorica hemije gospođa Jelena Barjaktarović koja radi bez validne diplome, što je konstatovao prosvjetni inspektor Vesko Joksimović na način što je donio rješenje o privremenoj zabrani rada. Direktor OŠ "Blažo Jokov Orlandić", kadar ove vlasti od 30. avgusta Milorad Bulatović, se oglušava o odluku prosvjetnog inspektora. I mimo odluke prosvetnog inspektora izvjesna profesorica bez validne diplome drži časove hemije... Pri tome svoje neznanje prikriva na način što maltretira djecu. Roditelji su se u više navrata žalili direktoru, on nije htio da reaguje, žalili su se inspekciji koja je reagovala, direktor i dalje ne reaguje. Ono što je najgore od svega ispaštaju djeca, kažnjavaju se niskim ocjenama najbolji đaci odjeljenja koja idu na takmičenja iz fizike i matematike, a onda se najnižim ocjenama kažnjavaju iz hemije...", kazala je tada Vuksanović Stanković.

Ona je pozvala nadležne državne organe da hitno da utvrde kako direktor škole u Baru ne postupa po odluci prosvjetne inspekcije.

"I zašto izvjesna profesorica i dalje drži nastavu hemije iako nema validnu dioplomu za to", rekla je tada Vuksanović Stanković.

Bonus video: