Armenko: ODT povrijedilo ustavno pravo na odgovor

Podnositeljka pritužbe je podnijela krivičnu prijavu protiv više službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije

10839 pregleda 1 komentar(a)
Slučaj se odnosi na krivičnu prijavu iz 2018. godine, Foto: Luka Zekovic
Slučaj se odnosi na krivičnu prijavu iz 2018. godine, Foto: Luka Zekovic

Zamjenica zaštitnika Snežana Armenko donijela je mišljenje da je nepostupanjem podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) po krivičnoj prijavi iz 2018. godine, podnositeljki pritužbe povrijeđeno je ustavno pravo na odgovor.

Armenko je dala preporuku podgoričkom ODT-u da bez odlaganja preduzme procesne mjere i radnje i donese odluku po krivičnoj pijavi od 5. septembra 2018.

Takođe je dala preporuku da blagovremeno postupa u predmetima u kojima prijeti nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja.

”Te s tim u vezi da razmotri mogućnost davanja uputstva za postupanje u pojedinom predmetu, a sve kako bi se oštećenoj dala mogućnost da se prethodno uključi u postupak ukoliko bude uskraćena za preduzimanje neke od zakonom propisanih procesnih radnji i mogućnosti, zbog eventualnog nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja”, navodi se u preporuci ODT-u.

Podnositeljka pritužbe je podnijela krivičnu prijavu protiv više službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

Zamjenica zaštitnika nalazi da u konkretnom, osim što nijesu ispunjeni zahtjevi brzine i efikasnosti, nije ispunjen ni zahtjev temeljnosti.

Iako nije nadležnost institucije Zaštitnika da vrši kontrolu rada tužilaštva i da se miješa u njihov rad, Armenko u mišljenju navodi da “ne može a da ne primjeti da u konkretnom predmetu nije obavljeno saslušanje ostalih lica obuhvaćenih predmetnom krivičnom prijavom, već je saslušano samo jedno okrivljeno lice, niti je ODT u Podgorici, u izjašnjenju dostavljenom zaštitniku 14. februara navelo razloge koje su doveli do činjenice da još nije donijeta odluka po krivičnoj prijavi od 5. septembra 2018. godine”.

U dokumentu se navodi da ne postoji dokaz da je ODT obavijestilo podnositeljku pritužbe o postupanju po krivičnoj prijavi u bilo kojoj fazi predmetnog postupka, niti je to učinilo nakon podnošenja urgencije 2021. godine, pri čemu treba imati u vidu da zakonom nije eksplicitno propisana kao obaveza, a ni kao pravo, da podnositelj krivične prijave i oštećeni treba sami da se informišu o toku postupka.

Zamjenica zaštitnika zaključuje da načelo hitnosti i pravovremenog postupanja, kao pravni standard, znači pravo i obavezu svih učesnika u postupku da, u svakoj fazi postupka, jednako i blagovremeno postupaju i preduzimaju sve potrebne radnje, u rokovima i na način propisan Ustavom i Zakonom.

Bonus video: