SNP: Učinićemo sve da Crna Gora postane država socijalne pravde i poštovanja prava radnika

"Posebnu politiku država mora da osmisli i realizuje u odnosu na lica sa faktorom otežane zaposlivosti, osobe sa invaliditetom, lica koja su postala tehnološki viškovi i lica koja su dugo nezaposlena"

7028 pregleda 36 komentar(a)
Foto: Miloš Rudović
Foto: Miloš Rudović

Socijalistička narodna partija (SNP) čestitala je Međunarodni praznik rada.

Iz te partije obećavaju da će učiniti sve da Crna Gora postane istinska država socijalne pravde i poštovanja prava radnika.

"Prvi maj, Međunarodni praznik rada, poznat kao simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti, već godinama radnici u Crnoj Gori ne dočekuju dostojanstveno i sa vjerom u bolju budućnost. Stope nezaposlenosti u proteklom periodu rasle su galopirajućom brzinom, dok su izostajale konkretne mjere za zaustavljanje ovog negativnog trenda. Radnici su često ostajali bez posla i bez mogućnosti da pronađu drugo zaposlenje, a ovo je naročito bilo izraženo tokom trajanja pandemije koronavirusa", navodi se u saopštenju.

Dodaju da se zalažu za sprovođenje aktivne politike zapošljavanja kroz otvaranje novih radnih mjesta i povećanje učešća zaposlenih u radno-aktivnoj populaciji, te da su to ključni preduslovi stabilnog i dugoročnog ekonomskog razvoja.

"Ovakva politika mora biti usklađena sa potrebama poslodavaca, ali i sa mogućnostima obrazovnog sistema, kako nam se ne bi dešavalo ono što čemu svjedočimo godinama – da u kontinuitetu fakulteti proizvode kadrove koji nemaju gdje da se zaposle. Na taj način smanjiće se i odliv naših mladih ljudi iz zemlje i njihov sve češći odlazak u inostranstvo. Posebnu politiku država mora da osmisli i realizuje u odnosu na lica sa faktorom otežane zaposlivosti, osobe sa invaliditetom, lica koja su postala tehnološki viškovi i lica koja su dugo nezaposlena".

U SNP-u su ukazali na važnost slobodnog, efikasnog i od političkog uticaja oslobođenog djelovanja sindikata.

"Oni moraju biti garanti zaštite prava zaposlenih koja su danas, nažalost, značajno redukovana i u velikom broju slučajeva se ne poštuju. Puno ostvarenje ustavnog principa socijalne pravde je jedno od naših temeljnih programskih načela. Socijalno odgovorna država, privrednici i pojedinci cilj su našeg političkog angažmana, ali i uslov stabilnosti društva i održivog razvoja države", navodi se u saopštenju SNP-a.

Bonus video: