GP URA Bar: Neka paljenje guma za 1. maj postane ružna prošlost

"Nadamo se kako će ove godine duh Praznika rada donijeti ideje za uređivanje javnih prostora i osmišljavanja akcija sadnje drveća, koje će biti okrenute budućnosti"

4989 pregleda 18 komentar(a)
Đukić-Savić, Foto: GP URA
Đukić-Savić, Foto: GP URA

Povodom nastupajućih prvomajskih praznika Građanski pokret URA Bar apeluje na sve građane, posebno na mlađu populaciju, da se suzdrže od tradicionalnog paljenja guma, jer se istim mogu izazvati nesagledive posljedice po zdravlje ljudi i životne sredine, piše u saopštenju koje je potpisala Merima Đukić-Savić, profesorica biologije i članica Izvršnog odbora GP URA Bar.

"Paljenje guma je običaj koji ima paganski karakter, a život u XXI vijeku podrazumijeva i građansku odgovornost i brigu za sopstveno okruženje", dodaje Đukić-Savić.

Kako je navela paljenjem guma ispušta se gust, crni dim koji se dugo zadržava u vazduhu.

"Dim sadrži nekoliko toksičnih zagađivača, uključujući ugljen-monoksid, cijanid, sumpor-dioksid, butadien i stiren – hemijska jedinjenja koja predstavljaju opasnost po životnu sredinu i javno zdravlje. Istraživanja su pokazala da je zagađivanje vazduha značajan faktor u stvaranju gasova staklene bašte, što dovodi do klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja", objasnila je.

Đukić-Savić je istakla da se nada kako će ove godine "duh Praznika rada donijeti ideje za uređivanje javnih prostora i osmišljavanja akcija sadnje drveća, koje će biti okrenute budućnosti".

"I da će paljenje guma postati ružna prošlost, jer kada zemlja povrati sjaj, na njoj će opet biti raj", zaključila je Đukić-Savić.

Bonus video: