Fejzić: Ramazan nas je naučio da čuvamo i cijenimo blagodati kojima nas Bog obasipa, a najveći dar jeste blagodat mira

"Bajram je dan veselja i radosti, jer je čovjek izašao kao pobjednik nad onim što ga vuče prizemnosti i uniženju"

5534 pregleda 1 komentar(a)
Fejzić, Foto: Luka Zeković
Fejzić, Foto: Luka Zeković

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić čestitao je svim vjernicima dane Ramazanskog bajrama.

Fejzićevu bajramsku poruku prenosimo integralno...

"Draga braćo i sestre, Ramazan je bio prilika da očistimo svoje srce i vratimo se praiskonskoj prirodi, kako bismo razmislili o svojoj srži, pronašli iskonsku dobrotu i milost i kao takvu, širili je u zajednici kojoj pripadamo.

Bajram je dan veselja i radosti, jer je čovjek izašao kao pobjednik nad onim što ga vuče prizemnosti i uniženju. Pokazali smo i dokazali sebi, da smo sposobni uspostaviti ravnotežu između duhovnog i materijalnog, između prohtjeva duše i tijela.

Bajrami su prava prilika da jačamo vezu sa Gospodarom, da postajemo bolji, i širimo ljubav u zajednici u kojoj boravimo. Ovu radost treba da osjete naše komšije i prijatelji, sljedbenici drugih religija, svi ljudi širom planete gdje god se bajram obilježava.

Dragi prijatelji, poštovani komšije i sugrađani, Ramazan nas je naučio da čuvamo i cijenimo blagodati kojima nas dragi Bog obasipa. A najveći dar jednoj zajednici jeste blagodat mira. Mir je temelj za uzajamno poštovanje i razvoj zdrave omladine, stabilne porodice i pravedne i prosperitetne države. I dok gledamo televizijske ekrane i društvene mreže prekrivene slikama razrušenih gradova, sela i država; kolona izbjeglica i uplakane siročadi zahvaljujmo Bogu na blagodati mira.

Ramazanski iftari podsjetili su nas da smo u trci za materijalnim dobrima i vlastitim karijerama zanemarili blagodat porodice. A ako je porodica oboljela, bolest osećaju svi djelovi zajednice. Zato kao društvo više pažnje trebamo posvetiti zaštiti i očuvanju porodičnih vrijednosti i sprečavanju porodičnog nasilja koje je u porastu.

U ovim danima bajrama pozivam vjernike da se u dovama sjete raseljenih, nemoćnih, obespravljenih i bolesnih. Svim vjernicima u Crnoj Gori, dijaspori,svijetu čestitam dane Ramazanskog bajrama, Bajram šerif mubarek olsun", rekao je Fejzić.

Bonus video: