VUJANOVIĆ IZVRŠIO PRIMPOREDAJU

Pogledajte kako je Daković preuzeo od Jokića dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore

Primopredaja je izvršena u kasarni "Milorad Šaranović" u Danilovgradu
293 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2017. 11:57h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je izvršio primopredaju dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Dužnost od dosadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general-potpukovnika Ljubiše Jokića preuzeo je brigadni general Ilija Daković.

Primopredaja je izvršena u kasarni "Milorad Šaranović" u Danilovgradu.

"Želim Vam da budete prvi među jednakima, da Vas prati sreća, odlučnost u donošenju odluka i hrabrost u komandovanju“, kazao je ministar odbrane, Predrag Bošković obraćajući se Dakoviću.

"Upravo Vaše znanje, mudrost i hrabrost bili su ono što je nedostajalo u ključnom momentu finalne faze učlanjenja Crne Gore u NATO i neposredno nakon punopravnog članstva. Ali, 5. jun je stvorio nove zadatke i nove obaveze za Vojsku i državu, što radikalno mijenja ulogu i formaciju Vojske Crne Gore, za šta je potrebna nova energija mlađih oficira“, istakao je Bošković obraćajući se Jokiću.

Bošković je naglasio da se kvalitetno radilo na edukaciji, što je stvorilo cijelu plejadu novih, mladih oficira, dovoljno sposobnih i iskusnih da preuzmu mač od generala Jokića, među kojima je i brigadni general Daković.

"Pred nama su novi razvoj i novo dokazivanje Vojske Crne Gore, što je osnovna i ključna misija novog načelnika Vojske Crne Gore", zaključio je Bošković.

Daković je kazao da mu nova dužnost predstavlja izuzetnu čast.

"Riječ je o obavezi prema onima koji su tu uniformu nosili prije nas, a koji su kroz istoriju ostavili u amanet da u našem vremenu, u skladu sa najvišim principima humanosti, promovišemo Crnu Goru i njene vrijednosti. To je obaveza prema onima koji će tu uniformu od nas naslijediti, da im budemo uzor, kao što su i nama naši preci bili. Jer, mi smo prolazni, a Crna Gora i njena Vojska trajaće vječno", naglasio je Daković.

On je istakao da od pripadnika Vojske Crne Gore zahtijevati maksimalnu posvećenost, predanost, entuzijazam, inicijativu, rad i disciplinu, "osobine koje su osnovni uslov za časno nošenje naše uniforme".

"Očekujem od vas da budete još bolji, vještiji, obučeniji, osposobljeniji, kako bismo zajednički mogli da i dalje sačuvamo ugled vojnika i mjesto koje mu u društvu pripada", kazao je Daković, obraćajući se postrojenim jedinicama Vojske Crne Gore.

Jokić je istakao da se nakon 36 godina aktivne vojne službe osjeća potpuno ostvarenim.

"U toku prethodnih devet mjeseci koliko sam proveo na ovoj dužnosti, crnogorska zastava, nakon Ist Rivera, zavijorila se i u Briselu, pri čemu je Vojska Crne Gore pružila značajan doprinos državnim interesima, izvršavajući sve povjerene zadatke na profesionalan način", kazao je Jokić.

On se zahvalio svima koji su uticali da njegov vojnički put ima sve ono što ga čini srećnim i ostvarenim, kao i na ukazanom povjerenju da bude "prvi vojnik Crne Gore".

Svom nasljedniku je poručio da mu ostavlja sistem koji mora nastaviti putem unapređenja svojih kapaciteta, uz uvjerenje da će novi načelnik, sa kolegama i saradnicima, uspjeti da realizuje sve što se od njih očekuje.

Iz Ministarstva odbrane podsjetili su da je Savjet za odbranu i bezbjednost razriješio Jokića dužnosti načelnika Generalštaba VCG, koji je ispunio uslove za prestanak profesionalne vojne službe u skladu sa Zakonom o Vojsci.

Savjet je, kako se navodi, na predlog ministra odbrane Predraga Boškovića, za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, postavio Dakovića.

Galerija

Preporučujemo za Vas