Kuća samuje, tabla zbori o vojvodi Gavru

Dugogodišnji ministar inostranih poslova Knjaževine Crne Gore jedna je od najznačajnijih ličnosti crnogorske istorije...

28153 pregleda 23 komentar(a)
Vjeruje se da je kuća građena krajem 19. vijeka, Foto: Tufik Softić
Vjeruje se da je kuća građena krajem 19. vijeka, Foto: Tufik Softić

Spomen-kuća vojvode Gavra Vukovića u Beranama “samuje” i podsjeća na vrijeme kada je prvi crnogorski ministar inostarnih poslova u vladi kralja Nikole provodio posljednje staračke dane i pisao memoare.

Turistička tabla ispred kuće onima koji ne znaju previše o vojvodi Gavru, priča priču o njegovom velikom značaju za istoriju Crne Gore, ali i intimne detalje iz njegovog privatnog života.

Tako Milovan Đilas u svom djelu Besudna zemlja Gavra Vukovića opisuje iz vremana kada je vojvoda pisao memoare, a Đilas pohađao čuvenu beransku Gimnaziju.

”Bio je niskog, srednjeg rasta, već star i oslabio, tih i mio čovjek, kojemu nije bilo, što se kaže, zazorno ni sa djetetom da progovori. Uprkos tom povučenom držanju, bilo je kod njega utoliko više nečeg dostojanstvenog i na dlaku odmjerenog. Držao je do svakog pokreta i svake riječi. Vidjelo se na njemu da je iz glavarskih kuća”, piše Đilas.

Tabla ispred kuće danas podsjeća da je vojvoda Gavro, dugogodišnji ministar inostranih poslova Knjaževine Crne Gore, jedna od najznačajnih ličnosti crnogorske istorije.

”Rođen je 1852. godine u selu Lopate, u Lijevoj Rijeci, u poznatoj vojvodskoj porodici crnogorskog glavara, junaka i senatora Miljana Vukova Vešovića. Školovanje je započeo u manastiru Đurđevi stupovi, a nastavio na Cetinju, i Nici i Beogradu gdje je diplomirao pravo na Velikoj školi i tako postao prvi diplomirani pravnik iz Crne Gore. Po povratku u zemlju zauzima visoke položaje i povjeravaju mu se značajni državni poslovi. Na mjestu ministra inostranih poslova bio je šesnaest godina (1889. do 1905.). Bio je predsjednik Državnog savjeta od 1906. do 1914. godine. Za svoje zasluge 1892. godine dobija zvanje vojvode, koje je imao i njegov otac”, prisjeća turistička tabla.

Bista u dvorištu kuće
Bista u dvorištu kućefoto: Tufik Softić

Vrijeme u kojem se vojvoda Gavro bavio diplomatijom, smatra se jednim od najkomplikovanijih u crnogorskoj istoriji.

”Posle višedecenijskog vojevanja i borbi za oslobođenje, sve probleme sada je trebalo rješavati diplomatskim putem. Razgraničiti se sa Turskom, održati dobre odnose sa Rusijom, popraviti odnose sa Srbijom i uklanjati sve izvore konfrontacija sa novim susjedom, Austrougraskom. Najteže je bilo u pregovorima sa Osmanskim carstvom kada je posle Berlinskog kongresa trebalo izvršiti razgraničenje teritorija. Upravo Gavro Vuković postavljen je za otpravnika poslova Knjaževine Crne Gore u Carigradu, gdje je boravio sa prekidima od 1879. do 1884. godine”, zapisano je.

SA NEMOGUĆIM TURCIMA DAN I NOĆ

O tom periodu u svojim memoarima vojvoda Gavro piše: “Ni pomoćnika ni dragomana ni kaveza pa ni sluge nijesam imao. A morao sam raditi najteži posao, pregovarati sa nemogućim Turcima dan i noć. Sa očajničkim strpljenjem izdržao sam cijelu godinu dana boreći se i sa materijalnim oskudicama. Sam, takoreći iskrpio sam, sam pitanje političkih granica”.

Navodi se kako se vojvoda Gavro Vuković poslednjih godina života povukao u kuću u Beranama i potpuno posvetio pisanju svojih memoara.

Kroz to obimno štivo, koje u rukopisu broji više od hiljadu strana, želio je da napravi prikaz spoljne politike Crne Gore s kraja 19. i početka 20. vijeka, utemeljen na originalnim dokumentima iz lične arhive.

”Vojvoda Gavro Vuković umro je 29. jula 1928. godine u Beranama, a sahranjen je kod manastira Đurđevi stupovi koji je pred kraj života svakodnevno posjećivao”, piše na turističkoj tabli.

Spomen-kuća vojvode Gavra Vukovića obnovljena je 2001. godine, prema projektu arhitekte Slobodana Slovinića, i sačuvala je umnogome svoju osobenu arhitekturu sa baroknim elementima.

Prema mišljenju stručnjaka, kuća predstavlja i jedini profani spomenik sa odlikama secesije u Gornjem Polimlju. Njen arhitekta ostao je nepoznat.

U prizemlju kuće nalazi se galerijski prostor i nekadašnja radna soba Gavra Vukovića sa bibliotekom. Namještena po uzoru na kuće tog vremena, u radnoj sobi se čuvaju lične stvari vojvode Gavra, među kojima i njegova sablja i brojni rukopisi.

Ispred kuće je postavljena njegova bista, rad vajara Mitana Vučeljića.

U čast najznačajnijeg crnogorskog diplomate, 2003. godine osnovana je Diplomatska akademija “Gavro Vuković”, koja svakog ljeta započinje u njegovoj spomen-kući.

NE ZNA SE KAD JE TAČNO GRAĐENA

Vojvoda Gavro je kuću u strogom centru Berana, kako se vjeruje, napravio u starosti. Ne postoji tačan podatak niti dokument koji govori precizno o tome kada je kuća izgrađena, ali se pretpostavlja da bi to moglo biti između 1890. i 1900.

Koliko se zna, prvi crnogorski diplomata je koristio za te namjene kredit skopske Hipotekarne banke, i po tom osnovu se prije Drugog svjetskog rata u njoj i nalazila filijala te banke.

Kuća je površine je 250 kvadrata. Zidana je od kamena.

Prije nekoliko godina za kuću se zainteresovao i princ Nikola Petrović, kada je posjetio i najavio neke sadržaje u cilju njene bolje kulturno-istorijske, pa i turističke valorizacije.

Spomen-kuća vojvode Gavra Vukovića je, uostalom, simbol kraljevske porodice u Beranama.

Kao relativno mlad grad, Berane u užem jezgru nema previše starih građevinskih zdanja. A ovakvo zdanje, kao što je kuća vojvode Gavra, svaki grad bi poželio da ima.

Bonus video: