HRA: Abazović i Adžić da hitno angažuju stranog eksperta za analizu istrage ubistva Duška Jovanovića

"Brzina demokratskog razvoja zavisi i od njihove posvećenosti da profesionalno obavljaju veoma stresan i najčešće slabo plaćen novinarski posao. Oni moraju biti bezbjedni i uživati slobodu izražavanja na nivou međunarodnih standarda", poručili su iz HRA

15095 pregleda 4 komentar(a)
HRA, Foto: HRA
HRA, Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je danas da je u pismu novom premijeru Dritanu Abazoviću i novom ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću skrenula pažnju na problem da prethodne dvije vlade, Duška Markovića i Zdravka Krivokapića, nijesu angažovale stranog eksperta za analizu istrage ubistva Duška Jovanovića, osnivača i glavnog urednika dnevnog lista Dan, iako je Komisija za praćenje istraga napada na novinare još 2018. godine zatražila od Vlade da angažuje takvog eksperta.

Iz HRA su kazali da su predložili Abazoviću i Adžiću da takvog stručnjaka hitno angažuju.

Iz te nevladine organizacije su novinarkama i novinarima čestitali Svjetski dan slobode medija.

"Brzina demokratskog razvoja zavisi i od njihove posvećenosti da profesionalno obavljaju veoma stresan i najčešće slabo plaćen novinarski posao. Oni moraju biti bezbjedni i uživati slobodu izražavanja na nivou međunarodnih standarda. Crna Gora je prethodne godine napravila važan iskorak usvojivši izmjene Krivičnog zakonika kojima su pooštrene kazne za napade na novinare i uvedeni novi oblici krivičnih djela koji predviđaju povećanu zaštitu novinara. Očekujemo da ih nadležni državni tužioci i sudovi primjenjuju u praksi", ističe se u saopštenju HRA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je prema podacima Sindikata medija, proteklu 2021. godinu obilježilo čak 28 slučaja napada i prijetnji na novinare, što kako su kazali, predstavlja veoma zabrinjavajući rast od 75 odsto u odnosu na 2020. godinu.

"Napad na novinara ugrožava pravo na informisanje svih nas, i svaki takav slučaj mora biti hitno istražen i kažnjen. Ne zaboravljamo ranije ozbiljne i nekažnjene slučajeve ubistva, pokušaja ubistva i fizičkih napada na novinare", rekli su iz HRA.

Oni su naveli da je ove godine došlo do napretka u istrazi ranjavanja novinarke Olivere Lakić.

"HRA to pozdravlja, ali očekuje da tužioci istragu usmjere i ka nalogodavcima", piše u saopštenju.

Naveli su i da nema nikakvog napretka u istrazi pokušaja ubistva Tufika Softića 2007. godine, iako su i redovni sudovi i Ustavni sud utvrdili da je u tom slučaju sprovedena nedjelotvorna istraga.

"Podsjećamo da je Softić među prvima pisao o organizovanim kriminalnim grupama na sjeveru Crne Gore i da je zbog toga dva puta napadnut. Upozoravamo da 1. novembra ove godine nastupa zastarjelost krivičnog gonjenja u ovom slučaju", zaključuje se u saopštenju HRA.

Bonus video: