Abazović: Nije mi jasno zašto se protestuje, Vlada neće dozvoliti značajnije urušavanje životne sredine

"Prostor se ni na koji način ne smije urušiti, postoje alternativna rješenja koja su mnogo prihvatljivija, nego što je izgradnja hidroelektrane", kazao je predsjednik Vlade

74764 pregleda 107 komentar(a)
Novaković Đurović i Abazović u Potpirsoju, Foto: Jelena Jovanović
Novaković Đurović i Abazović u Potpirsoju, Foto: Jelena Jovanović

Predsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da misli da su on i ministarka ekologije Ana Novaković Đurović danas na pravom mjestu, ali da mu nije jasno zašto se protestuje, jer dok je ova Vlada neće dozvoliti značajnije urušavanje životne sredine.

To je kazao nakon što ga je predstavnik Građanske inicijative (GI) Spasimo Komarnicu Miljko Gigo Bulajić, koji mu je poželio dobrodošlicu, pitao zašto su danas došli i tražio konkretne odgovore.

Abazović i Novaković-Đurović su posjetili Potprisoje kako bi razgovarali sa ekološkim aktivistima koji organizuju četvorodnevni protestni kamp za očuvanje rijeke Komarnice.

Abazović je kazao da Vlada u tehničkom mandatu ne treba da donosi odluke kakvu je donijela prethodna, vezano za Komarnicu.

"Prostor se ni na koji način ne smije urušiti, postoje alternativna rješenja koja su mnogo prihvatljivija, nego što je izgradnja hidroelektrane", kazao je on.

Ana Novaković Đurović, Dritan Abazović
foto: Vlada Crne Gore

Istakao je da Crna Gora mora da ide u pravcu izgradnje energetskih objekata, jer se zemlja ne smije dovesti u energetsku zavisnot.

"Ako neko misli da nećemo da gradimo, već da stalno budemo u energetskoj zavisnosti, ja lično za to nisam... Nisam za projekte koje narušavaju životnu sredinu, i nisam za projekte poput Možure, koju prati korupcionaška afera", kazao je on.

Bulajić je odgovorio da su aktivisti organizovali protest i da će biti ovdje dok ne dobiju konkretna obećanja da se taj projekat neće graditi.

"Nisam za izgradnju Komarnice koja bi išla putem urušavanja životne sredine u značajnoj mjeri", rekao je on, dodajući da bez eleborata o zaštiti životne sredine ne može dati odgovor, ali da misli da bi bila veća šteta nego dobit.

Aktivistima je poručio da ne razmišlja drugačije od njih.

Ana Novaković Đurović, Dritan Abazović
foto: Vlada Crne Gore

Nina Pantović iz GI Sačuvajmo Komarnicu kazala je da bi šteta bila mnogo veća od dobiti.

"To je kao da baciš najvjredniju stvar da bi prošao kroz blato", kazala je.

Bujalić je premijeru i ministarki poručio da će odbraniti Komarnicu i da su prethodnih dana razgovarali o razvoju sela pored Komarnice.

"Mi imamo konretan cilj i plan i mi ćemo to uraditi. Bili Vi tu ili ne. Vi kao predstavnik zelenih morate biti na našoj strani", kazao je Bulajić.

Abazović mu je odgovorio da je i dolaskom pokazao da je na strani aktivista, te da mu je cilj da Crnu Goru brendira kao ekološku državu.

Novaković Đurović kazala je da joj je drago što se danas srela sa aktivistima.

"Dolazak danas ovdje je u pravcu otvaranja dijaloga sa aktivistima", kazala je ona dodajući da očekuje saradnju sa nevladinim sektorom.

"Što se tiče ovog konkretnog pitanja, mi ćemo preispitati i tražiti na uvid odluke koje je donijela prethodna Vlada, a koja je donijela odluku o dodijeli koncesije bez javnog oglasa", rekla je ona.

Ana Novaković Đurović, Dritan Abazović
foto: Vlada Crne Gore

Bilo koji projekat koji podrazumijeva negativan uticaj na životnu sredinu neće biti prihvatljiv, kazala je ona.

"Ovo je kompleksno pitanje i stavovi su suprotstavljeni. Pozivam vas da imamo širine i saslušamo svakoga", kazala je ona.

Bulajić je odgovorio da su i tokom kampa imali predstavnike onih koji drugačije misle.

Na pitanje Bulajića da im predstavnici Vlade daju rok kada će dobiti konačan odgovor, Novaković - Đurović je rekla da su u pitanju dani.

Abazović je aktivistima odgovorio da su do sada održali obećanja ,naročito za zaštitu Sinjajevine i zaustavljanje izgradnje malih hidroelektrana.

Andrijana Mićanović iz GI Spasimo Komarnicu, kazala im je da u zaključju eleborata piše da bi izgradnja HE Komarnica nepovratno uništila životinjski svijet.

Abazović je rekao da je to tačno, ali da ne može donositi odluke prije nego se stavi potpis na elabort.

"Ako se zemlja isprazni mi ćemo moći da se dičimo prirodnim ljepotama, ali će ih neko drugi koristiti... Građani Crne Gore moraju da osjete benefite svoje zemlje", kazao je on dodajući da se ne smije dopustiti raseljavanje sela.

Mještanin Brezana Božo Todorović, koji podržava izgradnju HE Komarnice, rekao je da bi na taj način lokalno stanovništvo dobilo "samirnu koru hljeba".

Todorović je objasnio da bi izgradnjom HE na rijeci Komarnici dobili jedinstven fenomen - nevidljivo jezero, što bi uz kanjon Nevidio bila jedinstvena turistička ponuda.

Bulajić mu je rekao da ne žele nevidljivo jezero, već Brezna u kojima će živjeti mladi ljudi.

Mlađi mještanin kazao je da ovaj kraj ima ogroman potencijal, ali da je sve opustošeno.

"Škole nam se zatvaraju, veliki je problem, a vi samo pred izbore dolazite", kazao je mještanin Vasilije Todorović.

Abazović je odgovorio da ako neko ima čarobni štapić i da sve riješi odmah, on mu neće smetati.

Abazović je kazao i da nije došao pred izbore, nego u neradni dan, odmah na početku mandata.

"Meni nijedna kritika ne smeta, ali najviše kritikuju ljudi koji ne rade ništa... Sve što je rečeno, a što je moglo da se završi za godinu dana završeno je", kazao je on.

Bonus video: