ASK: Zakon prekršili Ibrahimović, Brajović, Ćeman...

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da prijavi tačne i potpune podatke o prihodima i imovini. Za one koji to ne urade propisana je novčana kzna od 500 do 2.000 eura

20026 pregleda 15 komentar(a)
Ibrahimović, Mitrović i Pavićević, Foto: Skupstina.me
Ibrahimović, Mitrović i Pavićević, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 04.05.2022. 15:20h

Novi potpredsjednik Vade i ministar kapitalnih investicija a doskorašnji poslanik u Skupštini Crne Gore Ervin Ibrahimović prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije.

Agencija je u odluci navela da Ibrahimović nije prijavio priho ostvaren kod Opštine Rožaje od januara do decembra 2020 godine u iznosu od 1.800 eura i dva putnička vozila, od kojih se jedno vodi na njega a drugo na suprugu.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da prijavi tačne i potpune podatke o prihodima i imovini. Za one koji to ne urade propisana je novčana kzna od 500 do 2.000 eura.

Ibrahimović je kazao da su neosnovani navodi da je od Opštine prihodovo 1.800 eura a da su oba vozila prodata 2011. godine i da se na njih ne vodi nijedno vozilo.

Agencija je, kako se navodi u odluci, poslije kontrole prihoda kod Uprave prihoda i carina i vozila kod Ministarstva unutrašnjih poslova utvrdila da on jeste prekršio Zakon.

Agencija je takođe donijela odluku da su njegove doskorašnje poslaničke kolege Srđan Pavićević i Ivan Mitrović prekršili Zakon.

U slučaju Pavićevića, Agencija je utvredila da je prekršio Zakon jer je prijavio manje svoje i prihode supruge od nepunih 200 i malo više od 900 eura. Pavićević je kazao da je "prihode za sebe i suprugu prijavio na osnovu potvrde Kliničkog centra Crne Gore - Službe za računovodstvo i da je te potvrde predao Skupštini Crne Gore".

Mitrović je, prema Agenciji, prekršio Zakon jer nije prijavio 353 eura prihoda od Demokratske partije socijalista, 50 eura po odnosu Ugovora o djelu iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva a malo više od 1.500 eura naknada a ime članstva u Odboru direktora CEDIS-a za septembar i oktobar 2020.

Poslanik je naveo da "ostavlja mogućnost da je došlo do unošenja nepotpunih podataka, te da je do toga moglo doći iz razloga nedovoljne pažnje, a svakako bez namjere da se prikriju podaci".

Brajović, Kordić i Ćeman
Brajović, Kordić i Ćemanfoto: Skupština Crne Gore

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da su Zakon prekršili i poslanici Ivan Brajović, Simonida Kordić i Albin Ćeman.

Brajović nije prijavio oružje “Unique”.

Poslanik je istakao da je njegova saradnica dobila informaciju od Agencije da se pištolj ne mora ponovo unositi u imovinski karton.

Ćeman je, prema odluci Agencije, prekršio Zakon jer je prijavio manji godišnji prihod za suprugu za 123 eura.

Poslanik je istakao da je na osnovu izvoda iz banke prijavio prihode supruge, kao i da je u obavezi da prijavi prihod na računu, a ne obračun zarade, jer postoji razlika između obračunate i isplaćete neto zarade za iznos dopirnosa sindikatu.

U slučaju Kordić, Agencija je utvrdila da je prekršila Zakon jer je netačno prijavila da je u Odboru za planiranje i uređenje prostora, Odboru za turizam i privredni razvoj i Odboru za status i propise u svih 12 mjeseci prihodovala po 22,5 eura.

Kordić je navela da je kartonu “prijavila tačne i potpujne podatke i da nije prijavila prihod po osnovu članstva u ukupnom iznosu od 810 eura, već u ukupnom iznosu od 90 eura.”

Bonus video: