Četvrta doza četiri mjeseca nakon vakcinacije

Četvrta doza se preporučuje svim licima starijim od 60 godina, osobama koje imaju između 18 i 15 godina sa hroničnim oboljenjima, a mogu je primiti i punoljetne osobe koje ne pripadaju navedenim grupama

9918 pregleda 11 komentar(a)
U Crnoj Gori revakcinisano je 45,5 odsto ukupnog stanovništva, Foto: Luka Zekovic
U Crnoj Gori revakcinisano je 45,5 odsto ukupnog stanovništva, Foto: Luka Zekovic

Četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa treba da prime osobe starije od 60 godina, ali i mlađe, koje su u većem riziku od teških formi infekcije kovid-19.

To je preporuka nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizacije (NITAG) od kraja prošlog mjeseca.

U preporukama se navodi da se druga buster doza preporučuje najmanje četiri mjeseca nakon treće doze kod osoba koje su primile vakcinu koja se davala u dvije doze (Fajzer, Moderna, Sinofarm, Sinovak, Astra Zeneka, Sputnjik V) ili kao treća doza kod vakcina koje su se primale u jednoj dozi (J&J vakcina).

Četvrta doza se preporučuje svim licima starijim od 60 godina, osobama koje imaju između 18 i 15 godina sa hroničnim oboljenjima, a mogu je primiti i punoljetne osobe koje ne pripadaju navedenim grupama.

”Kao četvrta doza (druga buster doza) vakcine preporučuju se mRNA vakcine - za osobe mlađe od 40 godina preporučuje se Fajzer, a za starije do 40 godina Moderna ili Fajzer vakcina”, piše u preporukama.

NITAG ne preporučuje vakcinaciju četvrtom dozom građanima koji su primili tri doze vakcine J&J vakcinu uz jednu booster dozu mRNA vakcine, ali ni onima koji su od početka godine prebolovali kovid.

NITAG svim osobama u pogledu izbora vakcina preporučuju mRNA (Fajzer ili Moderna), potom vektorske (Astra Zeneka, J&J, Sputnjik V) i inaktivisane (Sinofarm i Sinovak). Osobama starijim od 50 godina se za imunizaciju posebno snažno preporučuju mRNA vakcine (Fajzer ili Moderna), dok za mlađe od 40 godina prednost treba dati vakcini proizvođača Fajzer.

Kada je riječ o trećoj dozi, NITAG je preporučuje svim osobama starijim od 12 godina i to nakon tri do pet mjeseci nakon druge doze ili dva mjeseca poslije imunizacije J&J vakcinom.

Svim licima se preporučuje da kao treću dozu prime mRNA vakcinu (Fajzer ili Moderna), nezavisno od vrste vakcine koju su prethodno primili...

Druge vrste vakcine (inaktivisane - Sinofarm, Sinovak, vektorske - Astra Zeneca, Sputnjik V) NITAG ne preporučuje za treću dozu (posebno za lica starija od 50 godina) iz razloga slabije imunogenosti u poređenju sa mRNA vakcinama i mogu se primiti isključivo na lični zahtjev.

Osobe koje su klinički ranjive treću dozu mogu da prime već poslije mjesec od druge doze, dok oni koji su kompletno vakcinisani i preboljeli kovid-19 treba da sačekaju tri do šest mjeseci nakon oporavka kako bi primili buster dozu.

Savjet NITAG je da se sve trudnice vakcinišu, a posebno one koje imaju hipertenziju, dijabetes, starije su od 35 godina i na radnom mjestu izložene povećanom riziku od infekcije. Preporuka je da se vakcinišu tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće, ali se imunizacija može obaviti i u prvom trimestru. NITAG trudnicama, kao i dojiljama, preporučuje mRNA vakcinu.

Bonus video: