Đurović: Savjet AEM da svojim djelovanjem ne podstiče upotrebu uvredljivog govora

"U obrazloženju rješenja AEM-a kaže se da je Agencija mišljenja “da upotreba nadimka nije presudna za ocjenu političke korektnosti informacije”. Media centar smatra da je u ovom slučaju prekršen član 38 Pravilnika koji obavezuje emitere da su “dužni da vode računa o jeziku koji se koristi u javnoj sferi, o njegovoj etičkoj i političkoj korektnosti, ali i o gramatičkoj ispravnosti”", kazao je Đurović

2451 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Media centar pozvao je Savjet Agencije za elektronske medije da svojim djelovanjem ne podstiče neprofesionalno novinarstvo i upotrebu uvredljivog govora u javnom informisanju.

Direktor Media Centra Goran Đurović kazao je da smatraju da je neprihvatljivo i suprotno članu 38 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijim upotreba nadimaka javnih ličnosti u informativnim sadržajima.

"Naime, u emisiji “Centralni dnevnik” televizije “Nova M”, emitovanoj 15. februara 2022. godine, u uvodnom dijelu emisije, u kojoj se glavne vijesti i priče iz sadržaja najavljuju glasom, videom i slovima (naslovi), najavljen je izvještaj o svečanosti povodom Dana državnosti Srbije na kojoj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio orden Milanu Kneževiću, jednom od lidera političkog saveza Demokratski front i poslaniku u Skupštini Crne Gore. Naslov kojim je najavljen ovaj izvještaj glasio je: “Orden za “Pipuna”, pri čemu je, umjesto imena odlikovanog političara, iskorišćen nadimak “Pipun”, čija pežorativnost je naglašena stavljanjem znakova navoda. Karakter televizijskog programa (infomativni sadržaj) i kontekst događaja o kome se izvještava nijesu ni na koji način davali povoda za korišćenje nadimka koji koriste politički neistomišljenici političara Kneževića, pa je ovdje riječ o neetičnom ponašanju i političkoj nekorektnosti urednika emisije", kazao je Đurović.

Media centar je, kako navodi, podnio prigovor prigovor Agenciji za elektornske medije (AEM) koja je isti odbila, a isto je nedavno uradio i Savjet ove institucije nakon podnošenja žalbe.

"U obrazloženju rješenja AEM-a kaže se da je Agencija mišljenja “da upotreba nadimka nije presudna za ocjenu političke korektnosti informacije”. Media centar smatra da je u ovom slučaju prekršen član 38 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima, koji obavezuje emitere da su “dužni da vode računa o jeziku koji se koristi u javnoj sferi, o njegovoj etičkoj i političkoj korektnosti, ali i o gramatičkoj ispravnosti”", kazao je Đurović.

Dodaje i da se, prema tumačenju AEM-a, u informativnoj emisiji svaka vijest, informacija, prilog, može najavljivati sa uvredljivim nadimcima javnih ličnosti.

Ističu da član 7 Pravilnika koji je AEM dužan da poštuje propisuje da: su emiteri koji proizvode (uređuju i emituju) informativni program dužni da to rade profesionalno i odgovorno i na taj način da doprinose slobodnom, istinitom, cjelovitom, nepristrasnom i blagovremenom informisanju javnosti o događajima u zemlji i inostranstvu.

Đurović je kazao da najava u kojoj se koristi nadimak Kneževića ukazuje da novinar/urednik nije poštovao ovaj član Pravilnika "jer svojom najavom i podrugljivim jezikom ne doprinosi nepristrasnom informisanju javnosti. Naprotiv, najavom i podrugljivim jezikom se upravo stiče utisak o pristrasnosti".

"Činjenica da javni funkcioner Milan Knežević ne reaguje kada je u pitanju upotreba njegovog nadimka ne opravdava druge, a prije svih medije, da koriste podrugljiv nadimak kojim se može nanijeti šteta ovom javnom funkcioneru. Čak i ukoliko sam gospodin Knežević ponekad u javnoj komunikaciji koristi svoj nadimak, to i dalje ne predstavlja opravdanje da ga mediji na takav način predstavljaju"

Đurović smatra da direktor i Savjet AEM-a zanemaruju posljedice svoje odluke koje mogu nastupti jer se izbjegava primjena člana 38 Pravilnika, te odlukom podstiču neprofesionalizam u elektronskim medijima.

"Pa se u perspektivi može očekivati da svi komercijalni (a moguće i javni) mediji, u zavisnosti od svoje političke orijentacije, počnu koristiti nadimke javnih funkcionera, pa će neki prilozi počinjati sa „bidonom“, „britvicom“ itd..., a mediji će se potruditi da dodijele podrugljive nadimke onima koji ih već nemaju. Takva situacija sigurno neće doprinijeti kvalitetnijem javnom informisanju, o čemu AEM treba da vodi računa. Media centar poziva sve poltičke subjekte da odgovornije nego do sada pristupe izmjenama medijskih zakona i doprinesu profesionalizmu u medjima jačanjem samostalnosti institucija koje po svom karakteru moraju biti profesionalne", poručio je Đurović.

Bonus video: