Organizacija KOD podnijela žalbu na rješenje Opštine Danilovgrad kojim se odobrava rad mljekare “Šimšić-Montmilk“

Poručuju da je ovo bila prilika da Opština Danilovgrad zajedno sa ovim privrednim društvom definiše mjere za dalje spriječavanje zagađenja rijeke Zete

4329 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Facebook KOD
Foto: Facebook KOD

Organizacija KOD saopštila je da je podnijela žalbu na rješenje kojim opština Danilovgrad odobrava rad mljekare “Šimšić-Montmilk“ iako, kako dodaju, to preduzeće već godinama ispušta i do 50.000 litara kisjelina i sanitarno-fekalnih voda u rijeku Zetu.

Kako se navodi u saopštenju KOD-a, proizvodnja finalnih proizvoda je uslov razvoja svakog grada, "ali na račun jednog proizvoda ne možemo gubiti zdravlje niti resurs i uslov života lokalnog stanovništva."

"Mljekara “Šimšić-Montmilk“ i pored ispuštanja neprećišćene vode u rijeku Zetu spaljuje čvrsti otpad na njenoj obali. Organizacija KOD je do sada pokrenula tri inicijative za inspekcijski nadzor za ovo preduzeće. To je urodilo time da je inspekcija Agenciji za zaštitu životne sredine uputila zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja štete i da je naložila ovom privrednom subjektu da pokrene postupak procjene uticaja na životnu sredinu", piše u saopštenju.

Poručuju da je ovo bila prilika da Opština Danilovgrad zajedno sa ovim privrednim društvom definiše mjere za dalje spriječavanje zagađenja rijeke Zete.

Iz KOD-a, međutim ističu da Opština Danilovgrad nije to iskoristila i izdala je ekološku saglasnost ovom preduzeću koje je nastavilo da ispušta otpadne vode i spaljuje čvrsti otpad.

"Organizacija KOD je uputila žalbu Opštini Danilovgrad jer ekološka saglasnost ne definiše rokove u kojima zagađenje treba biti riješeno. Naime, u ekološkoj saglasnosti nije definisan rok kada je preduzeće obavezno da izgradi postrojenje za prečišćavanje voda, rok u kom je je obavezan da obezbjedi uslove za upravljanje otpadom, rok u kom je dužan da izvrši obuku radnika... Što dovodi do toga da se preduzeću dozvoljava da posluje, i to bez mjera zaštite životne sredine, te da istu zagađuje i oštećuje, bez ikakvih zakonskih posljedica i sankcija", navodi se u saopštenju.

Poručuju da iako su bili ohrabljeni što će se napokon primijeniti Zakon o odgovornosti za štetu u životnoj sredini, Agencija za zaštitu životne sredine ganije primijenila, a potom je donijela rješenje kojim se utvrđuje da ne postoji osnov za dalje vođenje postupka a da "nije utvrdila postojeću štetu niti neposrednu opasnost od štete koja u budućnosti može nastati usljed obavljanja djelatnosti preduzeća."

"Iz tog razloga Organizacija KOD je uložila žalbu na to rješenje, ali vjerujemo da će Agencija prepoznati problem i da će primijeniti Zakon u korist mještana i životne sreine. U sklopu praćenja zagađivanja rijeke Zete, Organizacija KOD je pokrenula dvije inicijative za inspekcijski nadzor i za farmu svinja Niksen-Čavor zbog nepodnošljivih neprijatnih mirisa i nepravilnog odlaganja đubriva i otpadnih voda. Međutim, bez obzira na dobru volju predstavnika tehnologije za spriječavanje neprijatnih mirisa i besplatnu pomoć Organizacije KOD, nije započet proces pravilnog upravljanja đubrivom. Opština Danilovgrad je izašla u susret tako što je organizovala sastanak, ali sve je ostalo na tome", piše u saopštenju.

Iz organizacije KOD poručuju da su građani Spuža ponovo prepušteni sami sebi i zato im "vjerovatno slijedi još jedno ljeto kada neće moći da provjetre svoje prostorije zbog nepodnošljivog neprijatnog mirisa koji nastaje razlaganjem svinjskog đubriva i fekalnih voda."

"Organizacija KOD će saradnjom sa mještanima daljim pokretanjem inicijativa i drugim pravnim mehanizmima nastaviti svoj rada kako bi rijeka Zeta napokon bila čista", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: