Nezaposleni će dobiti znanje, ali i posao

Vrijednost grantova je od tri hiljade do skoro 15 hiljada, u zavisnosti od broja radnika koje žele da obuče i zaposle

3503 pregleda 1 komentar(a)
Sa jučerašnjeg potpisivanja ugovora, Foto: Svetlana Mandić
Sa jučerašnjeg potpisivanja ugovora, Foto: Svetlana Mandić

Direktor firme “Velting”, koja se bavi ugostiteljstvom i turizmom, Blagoje Cicmil odlučio je da se prijavi za dodjelu grantova za obuku nezaposlenih na radnom mjestu i zapošljavanje u okviru projekta “Zajedno od znanja do posla”, koji realizuju Opština Nikšić i NVO “Biznis centar”.

Pored Cicmila, prijavilo se još 25 poslodavaca, a njih 23 su dobili grantove od tri hiljade do skoro 15 hiljada, u zavisnosti od broja radnika koje žele da obuče i zaposle.

”Zbilja nam treba kvalifikovanih radnika koje smo spremni da obučimo. Oduševila me je ideja Opštine da sve ovo realizuju preko EU da bi olakšali opštinski budžet i pomogli nezaposlenima. Zahvaljujući projektu smanjićemo nezaposlenost, dobićemo obučen kadar koji nam treba i dobićemo određeni grant”, kazao je Cicmil.

Njegova firma se prijavila za obuku četiri radnika, dok će dva dobiti posao na period od najmanje šest mjeseci. Cicmil ističe da su spremni da zadrže sva četiri radnika ukoliko pokažu znanje i zainteresovanost.

”Njih će obućavati izuzetno kvalitetni mentori. Tako će kuvare obučavati čuveni crnogorski kuvar Milan Bukarica. Ako se oni obuče srećan sam da imam nove ljude i spreman sam sve da ostavim ukoliko budu kvalitetni”, kazao je Cicmil čija firma zapošljava preko 20 radnika.

Sa poslodavcima je predsjednik Opštine Marko Kovačević potpisao ugovore o dodjeli grantova.

Obećao je da da će lokalna uprava dati određene podsticaje ukoliko se poslodavci odluče da zaposle veći broj nezaposlenih mimo projekta, kako bi svi zajedno povećali broj radnih mjesta i smanjili nezaposlenost.

Prema riječima Biljane Pinjatić, koordinatorke projekta, 23 poslodavca će obučiti 62 nezaposlena lica, a njih 35 će dobiti posao u trajanju od najmanje šest mjeseci.

”To su poslovi kao što su kuvari, konobari, recepcioneri, slastičari, radnici u pekarskoj proizvodnji, brzoj hrani, zubni tehničari, fizioterapeuti, foto-video-digitalni marketing, vozač, stolar, profesor njemačkog jezika...”, kazala je Pinjatić.

Kako je objasnila, poslodavci su dužni da nezaposlenima koje će četiri mjeseca obučavati isplaćuju nadoknadu u iznosu od po 225 eura, da nakon toga zaposle minimum 50 odsto njih na šest mjeseci, a da 40 odsto dobijenih sredstava imaju pravo da iskoriste za nabavku opreme.

Bonus video: