Šćekić: Zdravlje jedan od ključnih strateških prioriteta za vladu

"Okosnica strategije biće obezbjeđivanje jednake dostupnosti kvalitetnim zdravstvenim uslugama uz unaprijeđeni nivo zaštite od finansijskog rizika za građane prilikom korišćenja zdravstvenih usluga"

4513 pregleda 8 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić susreo se danas sa šeficom kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Minom Brajović, saopšteno je iz ovog vladinog resora.

Kako se navodi tokom sastanka bilo je riječi o više tema, a razmatrane su i prioritetne oblasti kratkoročne i dugoročne saradnje u cilju unapređivanja zdravlja i zdravstvene sigurnosti u Crnoj Gori.

Šćekić je, dodaje se u saopštenju, istakao da zdravlje predstavlja jedan od ključnih strateških prioriteta za Vladu Crne Gore i da je visoko pozicionirano na političkoj agendi. Jedan od prvih koraka resora zdravstva, kako kaže, biće kvalitetno sagledavanje ključnih segmenata funkcionisanja zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, koji će poslužiti kao input za formulisanje nove Strategije unapređivanja zdravlja.

Po njegovim riječima, okosnica strategije biće obezbjeđivanje jednake dostupnosti kvalitetnim zdravstvenim uslugama uz unaprijeđeni nivo zaštite od finansijskog rizika za građane prilikom korišćenja zdravstvenih usluga.

"Stabilno i održivo finansiranje sistema zdravstva predstavlja imperativ za njegov resor i Vladu Crne Gore. Kako je zdravlje najveći kapital društva i pretpostavka i ishod održivog razvoja nova strategija unaprjeđivanja zdravlja biće rađena kroz participativni pristup i konsenzus na nivou društva, uz puni angažman i Parlamenta i svih relevatnih sektora", istakao je Šćekić.

Posebna pažnja, kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora posvećena je intenziviranju projektnih aktivnosti na planu promocije programa "COVID 19 imunizacije", koji sprovodi SZO, a finansira Vlada SAD. Takođe, predmet pažnje bile su i pripremne aktivnosti za uspostavljanje Javno-zdravstvenog kriznog operativnog centra uz podršku strateških partnera EU delegacije i SZO.

Tokom sastanka, kako piše u saopštenju, definisan je i koncept predstojećeg Samita malih zemalja na visokom nivou, koji se održava 2. i 3. juna 2022. godine, čiji domaćin će biti Ministarstvo zdravlja Crne Gore. Imajući na umu višestruke implikacije Kovid-19 pandemije, posebno na male zemlje i sisteme, dogovoreno je da će tematski fokus dvodnevnog samita biti potreba većeg ulaganja u zdravstvenu sigurnost, u smislu jačanja kapaciteta za prevenciju, ranu detekciju, pripremljenost i odgovor na zdravstvene krize.

"Drugi dan samita biće posvećen značaju daljeg ulaganja u zdravlje i transformaciju zdravstvenog sistema u cilju stvaranja boljih prospekata za održivi razvoj turizma. Na samitu će učestvovati predstavnici jedanaest malih zemalja, uključujući i SZO Direktora za Evropu", piše u saopštenju.

Čestitajući Šćekiću na imenovanju, Brajović je, kako kažu iz Ministartsva zdravlja, u ime SZO izrazila spremnost pružanja pune podrške naporima Vlade Crne Gore i resornog Ministarstva zdravlja u ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite i jačanju zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, sa posebnim fokusom na kapacitete za pripremljenost i odgovor na javno - zdravstvene krizne situacije.

Pozdravljajući opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da zdravlje bude u vrhu prioriteta političke i razvojne agende, Brajović je posebno istakla značaj većeg ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu, kao okosnicu snažnog zdravstvenog sistema, sposobnog da se uhvati u koštac sa hroničnim oboljenjima i zdravlje "donese" do svakog domaćinstva u Crnoj Gori.

Na sastanku su učestvovali i Anka Vukićević, državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja i Mirjana Đuranovic, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju i SZO nacionalni koordinator.

Brajović pozdravila odluku da se finansijski opterete duvanski prozvodi

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović je, kako se navodi u saopštenju Ministartsva zdravlja, posebno pozdravila odluku Vlade Crne Gore da se dalje finansijski opterete duvanski prozvodi - posebno imajući na umu da je u Crnoj Gori učestalost upotrebe duvanskih proizvoda značajno iznad prosjeka u regionu Evrope.

Bonus video: