Danilovgrađani ljuti: Različita pravila za iste prekršaje

Iz UP tvrde da sankcionišu vozače koji krše ZOBS na oba kraja Ulice Baja Sekulića i da nema selektivne primjene zakona
222 pregleda 2 komentar(a)
Danilovgrad (novine), Foto: Vijesti
Danilovgrad (novine), Foto: Vijesti
Ažurirano: 16.10.2017. 18:51h

Danilovgradska policija selektivno kažnjava vozače zbog nepropisnog parkiranja i zaustavljanja u centru tog grada.

To tvrdi nekoliko Danilovgrađana koji su se obratili redakciji “Vijesti” i kao dokaz dostavili fotografije nepropisno parkiranih automobila na dva kraja glavne gradske ulice.

Iz Uprave policije negirali su njihove navode, tvrdeći da na putevima u Danilovgradu nema selektivne primjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Građani Danilovgrada, međutim, tvrde da taj problem traje mjesecima.

“Nakon što je glavna ulica pretvorena u pješačku zonu na oba kraja, po par metara uvučeno od raskrsnice, postavljene su žardinjere. Na dijelu ulice, koji je tačno ispred zgrade Opštine, odnosno na raskrisnici ulica Baja Sekulića i 9. decembra vozila su stalno parkirana. Nepropisno, ali su uvijek tu, i policija ih nikad ne opominje, niti im pišu kazne. Na drugom kraju, raskrisnici ulica Baja Sekulića, Vlajka Đuranovića, Sava Burića i Blaža Mrakovića, patrola stalno kažnjava građane, čak i one koji se parkiraju na par minuta, da pođu do obližnje prodavnice”, kazao je Danilovgrađanin koji je insistirao na anonimnosti.

On i ostali sagovornici “Vijesti” tvrde da policija na taj način povlašćuje dio građana.

“Ako svi pravimo saobraćajne prekršaje, svi treba i da odgovaramo. Policija na drugi kraj ulice siđe ponekad, kažnjavaju rijetko, a nas ovdje svakodnevno”, tvrde Danilovgrađani.

Podaci Uprave policije pokazuju da je na tom dijelu ulice, od početka godine, napisano samo sedam prijava zbog nepropisnog parkiranja.

Iz te institucije tvrde da na oba kraja glavne danilovgradske ulice važe isti propisi.

“Službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad zaduženi za kontrolu i regulisanje saobraćaja, svakodnevno kroz obavljanje patrolne djelatnosti intenzivno kontrolišu vozila i vozače, kako u užem gradskom jezgru tako i na čitavoj teritoriji opštine Danilovgrad, sa akcentom u radu na sankcionisanje svih vozača koji ne poštuju pravila propisana Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima”, odgovorili su “Vijestima” iz UP pojašnjavajući da sankcionišu vozače koji krše ZOBS na oba kraja Ulice Baja Sekulića.

“Od januara 2017. godine, službenici saobraćajne policije Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad, na raskrsnici ulica Baja Sekulića i 9. decembra, za počinjeni prekršaj iz čl.323 st.1 t.11 (vozač koji zaustavi ili parkira vozilo na mjestima suprotno članu 60 stav 1 ZOBS-a) vozačima su izdali 30 prekršajnih naloga za plaćanje novčane kazne, dok su za isti prekršaj na raskrsnici ulica Baja Sekulića, Vlajka Đuranovića, Sava Burića i Blaža Mrakovića vozačima izdali sedam prekršajnih naloga za plaćanje novčane kazne. Iz navedenog se jasno zaključuje da su tvrdnje o navodnoj selektivnoj primjeni ZOBS-a neosnovane”, kazali su iz policije.

Bonus video: