IJZ: U Crnoj Gori bez pojave teškog akutnog hepatitisa, pratimo epidemiološku situaciju

Iz te zdravstvene ustanove su pojasnili da su kod oboljele djece dominanti gastroinestinalni simptomi kao što su bol u trbuhu, dijareja, povraćanje, povećane vrijednosti enzima jetre i žutica, ali ne i povećana tjelesna temperatura u većini slučajeva

11059 pregleda 2 komentar(a)
IJZ, Foto: Luka Zeković
IJZ, Foto: Luka Zeković

Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa javno-zdravstvenim međunarodnim partnerima prati pojavu teškog akutnog hepatitisa nepoznate etiologije koji je registrovan kod uglavnom prethodno zdrave djece, uzrasta od jednog mjeseca do 16 godina (većina djece uglavnom su mlađa od 10 godina).

"Za sada nije registrovan nijedan suspektan slučaj navedenog akutnog hepatitisa nepoznatog porijekla u našoj zemlji i da je neophodno poštovanje opštih preventivnih mjera sa posebnim akcentom na higijenu ruku", kazali su iz Instituta.

Istakli su da prate trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za pojavu ovog teškog oblika akutnog hepatitisa nepoznate etiologije i da će o svemu javnost biti blagovremeno obaviještena.

Iz te zdravstvene ustanove su saopštili da je oko 10 odsto djece, od ukupnog broja prijavljenih, zahtijevalo transplantaciju jetre, i da je do sada prijavljen jedan smrtni ishod.

Naveli su i da je do kraja aprila ove godine u Velikoj Britaniji prijavljeno 114 slučajeva, "najviše nego u ostalih 15 država gdje se pojavio".

"Takođe ova bolest se pojavila i u: Italiji (17), Španiji (13), SAD-u (12), Izraelu (12), Danskoj (6), Irskoj (5), Holandiji (4), Norveškoj (2), Austriji (2), Francuskoj (2), Njemačkoj (1), Belgiji (1), Rumuniji (1), Poljskoj (1) i Japanu (1)", navodi se u saopštenju.

Pojasnili su da su kod oboljele djece dominanti gastroinestinalni simptomi kao što su bol u trbuhu, dijareja, povraćanje, povećane vrijednosti enzima jetre i žutica, ali ne i povećana tjelesna temperatura u većini slučajeva.

"Detaljna epidemiološka i laboratorijska istraživanja su još uvijek u toku,kako bi se utvrdila osnovna etiologija bolesti. Slučajevi su testirani na niz različitih uzročnika, a najčešće pronađeni patogeni su adenovirus i SARS-CoV-2", saopštili su iz IJZ.

Kako su kazali, zemlje u kojima su registrovani slučajevi obolijevanja pojačale su sistem nadzora.

Bonus video: