"Postavljanje hladika unaprijediće kvalitet, djeca da imaju mogućnosti održavanja nastave na otvorenom"

Učitelj u Osnovnoj školi (OŠ) „Mihailo Žugić“ je kazao da se broj učenika, nažalost, značajno smanjio, pa će hladik i klupe biti dovoljni za realizaciju časa u školi u Odžaku

4295 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Uređenjem dvorišta i postavljanjem hladika sa klupama i stolom, kvalitet nastave u Osnovnoj školi (OŠ) „Mihailo Žugić“ iz Odžaka (opština Pljevlja) biće unaprijeđen, saopštio je učitelj u toj ustanovi Matije Zorić.

OŠ „Mihailo Žugić“ finalizuje projekat „Školsko dvorište kao učionica na otvorenom“, čiju je realizaciju omogućio Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) u okviru konkursa “Energija podvučeno zelenom”.

Zorić je, kako je saopšteno iz CEDIS-a, rekao da je važno da projekat bude realizovan kako bi na djelu i primjeru pokazali učenicima i lokalnoj zajednici, da su riješeni da mijenjaju ružne i neekološke navike i ponašanja i streme ka zdravoj životnoj sredini i ekološkom načinu razmišljanja.

On je dodao da će uređenjem prostora, postavljanjem hladika sa klupama i stolom, unaprijediti i kvalitet nastave, i da je njihova želja da djeca imaju mogućnosti održavanja nastave na otvorenom.

Kako je naveo, nastava na otvorenom se održava, ali skoro isključivo iz fizičkog vaspitanja.

Kante
foto: CEDIS

Zorić je kazao da se broj učenika, nažalost, značajno smanjio, pa će hladik i klupe biti dovoljni za realizaciju časa u školi u Odžaku.

Prema njegovim riječima, u neposrednoj blizini biće postavljena info tabla, a drugu bi postavili u dvorištu škole u Borovici.

„Posude za odlaganje otpada bi imale svrhu za edukaciju o selektivnom odlaganjau otpada. Težimo da budemo eko škola u punom smislu te riječi i dobijemo Zelenu zastavu", naveo je Zorić.

Iz CEDIS-a su rekli da je u školi do sada uspješno sprovedeno i niz aktivnosti iz Akcionog plana za 2021/2022 godinu.

"Radimo na tome i da djeca iz naselja koja gravitiraju našoj školi, ne odlaze u gradske škole. Činimo sve da bude što manje argumenata za odlazak djece odavde u gradske škole", istakao je Zorić.

CEDIS je, u saradnji sa Zavodom za školstvo koji sprovodi Međunarodni program “Eko-škole”, u septembru prošle godine raspisao konkurs za projekat iz oblasti zaštite životne sredine “Energija podvučeno zelenom”.

"U projektu su mogle učestvovati obrazovno–vaspitne ustanove koje implementiraju Međunarodni program “Eko škole”, odnosno koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”, kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa", kaže se u saopštenju.

Navodi se da, u godini kada se obilježava 30 godina od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu, projektom “Energija podvučeno zelenom”, CEDIS želi da pruži podršku tom opredjeljenju.

"Kao odgovorna kompanija, CEDIS nastoji da strategiju zaštite životne sredine, koja je jedan od najvećih izazova današnjice, uključi u proces poslovnog planiranja kako bi upravljanje uticajima na okolinu bilo sastavni dio poslovanja Kompanije", kazali su iz te kompanije.

Bonus video: