ASK: Deset sudija prekršilo Zakon o sprečavanju korupcije

Dvoje bivših sudija koji su prekršili zakon su Zoran Smolović iz Apelacionog i Aiša Međedović iz beranskog Osnovnog suda. Kršenje zakona utvrđeno je i u slučaju Vesne Simović Zvicer, predsjednice Sudskog savjeta

15198 pregleda 1 komentar(a)
Među desetoro i dvoje sada bivših sudija, Foto: shutterstock
Među desetoro i dvoje sada bivših sudija, Foto: shutterstock

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je osmoro sadašnjih i dvoje sada bivših sudija prekršilo Zakon o sprečavanju korupcije.

Među sadašnjim sudijama, svi sem jednog su iz redova osnovnih sudova. Među njima je dvoje sudija podgoričkog Dragan Šćepović i Almir Muratović, Danijela Samardžić iz kotorskog, Bojana Radović iz bjelopoljskog, Ljubinka Miletić iz beranskog, Jadranka Pavlović iz kolašinskog i Milovan Jovković iz žabljačkog Osnovnog suda. Jedini koji nije sudija Osnovnog suda je Dejan Dragović, koji je iz podgoričkog Višeg suda.

Dvoje bivših sudija koji su prekršili zakon su Zoran Smolović iz Apelacionog i Aiša Međedović iz beranskog Osnovnog suda. Kršenje zakona utvrđeno je i u slučaju Vesne Simović Zvicer, predsjednice Sudskog savjeta.

Svi oni su, prema odlukama Agencije, prekršili zakon jer nisu prijavili tačne prihode i imovinu. Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u imovinskom kartonu dostavi tačne i potpune podatke, u suprotnom može biti kažnjen i do 2.000 eura.

Prema odlukama Agencije, Šćepović nije prijavio sve svoje i prihode ćerke, Muratović nije prijavio sve svoje i akcije supruge, dok Samardžić nije prijavila da su ona i suprug kreditno zaduženi, ali ni njegov udio u imovini u Krivošijama.

Radović nije prijavila tačne prihode za sebe i supruga, kao ni Miletić, koja nije prijavila ni putničko vozilo i udio supruga kod pravnog lica “PTK”, Pavlović je prijavila manje prihode za sebe i supruga, a nije prijavila kreditno zaduženje, a Jovković nije prijavio akcije koje on i supruga imaju, a za suprugu je prijavio manje prihode.

Dragović nije prijavio akcije ali ni tačne svoje i prihode ćerke, dok Međedović nije prijavila, između ostalog, udio u pravnim licima, poslovni prostor kao i motorno vozilo na ime sina. Smolović nije prijavio sve hartije od vrijednosti i kreditno zaduženje supruge. Svi oni su uglavnom kazali da je riječ o nenamjernom propustu, dok je Miletić tražila da se postupak obustavi jer je ranije povodom istog slučaja oglašena krivom.

U slučaju Zvicer Simović, Agencija je utvrdila da je prijavila godišnji prihod manji za 11.250 eura, manje prihode supruga kao i dva automobila. Ona se nije izjašnjavala na rezultate ispitnog postupka Agencije.

Bonus video: