Tužioci češljaju Obradovićeve kazne i ručkove

Komisija za ispitivanje finansijskih tokova i plaćanja u sadašnjoj Upravi za željeznice utvrdila da je osuđeni u slučaju “Ramada” državnim novcem plaćao saobraćajne prekršaje, privatne ručkove i farbanje službenog vozila koje, navodno, nikada nije havarisano...

61100 pregleda 54 komentar(a)
Neka rade što misle da treba: Obradović, Foto: Boris Pejović
Neka rade što misle da treba: Obradović, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet protiv bivšeg direktora nekadašnje Direkcije za željeznički saobraćaj Nebojše Obradovića, zbog moguće zloupotrebe državnog novca u privatne svrhe.

Iz SDT-a je potvrđeno “Vijestima” da je predmet formiran povodom teksta “Državnim novcem plaćao kazne i ručkove”, objavljenog u “Vijestima” 11. aprila, a u kojem se ukazuje da je Obradović navodno nezakonito raspolagao novčanim sredstvima nekadašnje Direkcije za željeznički saobraćaj, današnje Uprave za željeznice, od 2012. do 31. decembra 2021.

Obradović ranije kazao da ne vjeruje da je nešto radio nezakonito

Navode da su na osnovu teksta u kojem se navodi da je Obradović novcem preduzeća plaćao lične račune na osnovu odobrenja koje je sam potpisivao, formirali predmet koji je u fazi izviđaja i tokom kojeg će provjeriti dokumentaciju, koju je prikupila komisija za ispitivanje finansijskih tokova i plaćanja u sadašnjoj Upravi za željeznice.

Pozvavši se na dokumentaciju komisije za ispitivanje finansijskih tokova i plaćanja u sadašnjoj Upravi za željeznice, “Vijesti” su objavile da je Obradović - osuđeni u slučaju “Ramada”, državnim novcem plaćao saobraćajne prekršaje, privatne ručkove i farbanje službenog vozila koje, navodno, nikada nije havarisano...

Povezani članci

11. April 2022.

Obradović državnim novcem plaćao kazne i ručkove

Obradović je “Vijestima” tada kazao da ne vjeruje da je nešto radio nezakonito.

”Ako misle da nešto nije u skladu sa zakonom, neka rade što misle da treba”, rekao je on.

Komisija je nedavno osnovana, a ima zadatak da provjeri finansije nekadašnje Direkcije u periodu od 2012. do 31. decembra prošle godine.

Prema dokumentaciji, Obradović je sam sebi odobrio da državnim novcem plati kaznu od 15 eura, koja mu je napisana 2012. godine jer je vozio bez vezanog sigurnosnog pojasa. Komisija je utvrdila da je novcem građana te godine plaćeno još nekoliko kazni napisanih Obradoviću zbog istog saobraćajnog prekršaja. Prema dokumentaciji, državnim novcem je plaćena i kazna od 20 eura zbog razgovora telefonom tokom vožnje.

Komisija je utvrdila da je Obradović u više navrata te godine novcem preduzeća navodno plaćao račune u jednom podgoričkom restoranu - uglavnom ručak za dvoje. Naručivana su dva bifteka, koka-kola, cijeđena pomorandža... Navodi se da su pojedini računi iznosili 38,46, 53, pa i 115 eura, i da je sve plaćeno iz državnog trezora, na osnovu odobrenja koje je potpisao Obradović.

Obradović je tada bio kadar Socijaldemokratske partije (SDP), da bi, nakon “cijepanja” partije, prešao u Socijaldemokrate (SD).

Prema dokumentaciji, u julu 2012. godine za farbanje prednjeg desnog blatobrana i dvoje desnih vrata na službenom vozilu, registarskih tablica PG MN 530, izdvojeno je 400 eura. Komisija je, međutim, utvrdila da taj automobil nikada nije bilo havarisan...

Obradovića je Viši sud u Podgorici u maju 2017. osudio na tri mjeseca zatvora, jer je novcem Direkcije za željeznice platio skup SD-a u hotelu “Ramada”, čime je oštetio državni budžet za oko 950 eura.

Apelacioni sud u januaru 2018. odlučio je da Obradović ne ide iza rešetaka, ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Tadašnji poslanik Mladen Bojanić, a donedavno ministar kapitalnih investicija, prije četiri godine je objelodanio da je Direkcija za željeznicu platila račun za konvenciju SD-a u hotelu “Ramada”, po kojem je afera i dobila ime.

Hapšenje Obradovića uslijedilo je nakon što je Specijalnom državnom tužilaštvu, Državnoj revizorskoj instituciji i Agenciji za sprečavanje korupcije Bojanić dostavio dokumenta koja ukazuju na zloupotrebe.

Na slučaj zloupotrebe uputila ga je tadašnja menadžerka hotela “Ramada” Patricija Pobrić, koja je kao uzbunjivačica platila i najveću cijenu u aferi - uprava hotela odlučila je da joj ne produži ugovor. To je podržao i sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, tada premijer, koji je rekao da bi to isto “uradio svaki poslodavac na svijetu”.

U aferi “Ramada” osuđena je i Kimeta Merulić na pet mjeseci uslovno, zajedno sa funkcionerom SD-a Emilom Durumbašićem i direktorom i službenicima Uprave, Jugoslavom Becićem, Milanom Bankovićem i Miroslavom Kukavičićem i službenicom Ministarstva saobraćaja Tanjom Dašić.

Utvrđeno je da su oni u septembru 2016. kao svjedoci dali lažan iskaz u Specijalnom državnom tužilaštvu, a potom isto uradili tri mjeseca kasnije u Višem sudu kao svjedoci u postupku koji se zbog zloupotrebe službenog položaja vodio protiv Obradovića.

U obrazloženju presude se navodi da su svjedočili “pri­stra­sno i sra­ču­na­to na po­ma­ga­nje okri­vlje­nom”, uključujući i bivšeg predsjednika SD-a Ivana Brajovića koji, za razliku od njih, nije osuđen.

U “Ramadi” su održana dva skupa SD-a - 22. jula 2015. i 14. januara 2016.

Brajović je u to vrijeme bio ministar saobraćaja i potpisao je dokument kojim je plaćen skup SD-a sa računa Direkcije za željeznice...

Bonus video: