Potpis i dokaz identiteta na ličnoj karti i u telefonu

Korisnici elektronske lične karte i eTrust servisa Crnogorskog telekoma ne moraju fizički biti prisutni negdje da bi dokazali ko su, kao ni da bi potpisali ili pečatirali dokumenta

31898 pregleda 14 komentar(a)
Za aktivaciju sertifikata i onlajn korišćenje eLK neophodan je čitač, Foto: Damira Kalač
Za aktivaciju sertifikata i onlajn korišćenje eLK neophodan je čitač, Foto: Damira Kalač

Građani Crne Gore koji žele da na internetu dokažu ko su, da digitalno potpišu ili pečatiraju dokumenta, mogu to da učine koristeći digitalni, odnosno elektronski identitet sa elektronske lične karte (eLK), ili e-Identitet koji kroz uslugu eTrust odnedavno nudi Crnogorski telekom.

Elektronska identifikacija, kako su pojasnili iz doskorašnjeg Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, predstavlja “postupak korišćenja identifikacionih podataka u elektronskom obliku, koji na jedinstven način predstavljaju fizičko lice, pravno lice ili organ vlasti”.

Pojednostavljeno, uz e-Identitet usluge koje su dostupne na šalterima i u fizičkom svijetu, sada postaju dostupne na internetu, a onaj ko želi da ih koristi, ne mora i fizički da bude prisutan da bi dokazao ko je, kao ni da bi potpisao ili pečatirao neki dokument.

Šta pruža eLK, a šta je eTrust

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) početkom ljeta 2020. izdalo je prve eLK. Do prije nekoliko dana, kako su kazali, oko 200 hiljada građana podnijelo je zahtjev za dobijanje tog dokumenta. U odnosu na staru ličnu, elektronska je “pametna”. I jedna i druga, mogu da se koriste i za identifikaciju u fizičkom svijetu. Elektronsku ličnu je, međutim, moguće i aktivirati, a tada se ona može koristiti za dokazivanje identiteta u on-lajn i digitalnom prostoru, a moguće je i da građani, koristeći je, digitalno potpišu dokumenta.

”Za razliku od još važeće lične karte, koja sadrži lične podatke (koji su laserski ugravirani i vidljivi na ličnoj karti), biometrijske i druge podatke, nova eLK sadrži i sertifikate - sertifikat za elektronsku identifikaciju i sertifikat za kvalifikovani elektronski potpis. Namjena sertifikata za elektronsku identifikaciju jeste korišćenje ličnih identifikacionih podataka u elektronskom obliku koji jednoznačno određuju pravno, fizičko lice ili fizičko lice u svojstvu registrovanog subjekta, odnosno njegova primarna namjena je dokazivanje identiteta pri korišćenju dostupnih elektronskih usluga”, pojasnili su nedavno iz MUP-a i resora javne uprave.

Taksa za dobijanje elektronske lične karte iznosi pet eura, ali su sertifikati koje građani dobijaju - besplatni.

Detalji u vezi sa eLK dostupni su na veb adresi https://www.gov.me/mup/elk.

E-identifikacija kroz ličnu kartu besplatna je, za razliku od usluga koju nudi Crnogorski telekom i koje će ta kompanija naplaćivati nakon isteka promotivnog perioda.

I MUP i Crnogorski telekom, kao pružaoci ove vrste usluga, upisani su u Registar sistema elektronske identifikacije koji, na osnovu Zakona o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, vodi doskorašnji resor javne uprave, digitalnog društva i medija.

MUP je u registar upisan u aprilu 2020. i, prema tim podacima, kao sistem e-identifikacije, izdaje sertifikat za elektronsku identifikaciju na ličnoj karti. Elektronska lična karta, osim tog, sadrži i sertifikat za kvalifikovani elektronski potpis.

Crnogorski telekom u registar je upisan sredinom decembra 2021. godine. Ta kompanija uspostavila je sistem elektronske identifikacije pod nazivom Ctrust eID sistem (eTrust).

Digitalnim servisima pristupa se sa mobilnog telefona,  tableta ili računara
Digitalnim servisima pristupa se sa mobilnog telefona, tableta ili računarafoto: Crnogorski telekom

Nova lična karta, koju izdaje MUP, kako su kazali iz resora javne uprave, koristi se za elektronsku identifikaciju sa visokim stepenom sigurnosti, kao i za elektronsko potpisivanje kvalifikovanim elektronskim potpisom. ETrust sistem Crnogorskog telekoma, kako su pojasnili, “ima određen značajan stepen sigurnosti”, određen u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu.

”Kvalifikovane elektronske usluge povjerenja koje Crnogorski telekom pruža su izrada kvalifikovanog sertifikata za napredni elektronski pečat, napredni elektronski potpis, vremenski pečat, kvalifikovani elektronski pečat, kvalifikovani elektronski potpis, kao i kvalifikovana usluga verifikacije kvalifikovanog elektronskog potpisa i kvalifikovanog elektronskog pečata”, dodaju iz doskorašnjeg Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Za eLK treba čitač, za eTrust dovoljan mobilni

Za korišćenje sertifikata koji se nalaze na eLK neophodan je čitač. Kada korisnik želi da na internetu dokaže identitet ili da digitalno potpiše dokumenta, ličnu kartu umetnuće u čitač (koji se povezuje na računar) i potom unijeti lozinku (PIN) i prijaviti se na željeni servis.

Čitači se mogu kupiti u nekoj od radnji računarske opreme, a u ponudi ih je imala i Pošta Crne Gore. Cijena čitača je oko 13 eura.

Resor javne uprave, kako je bivša ministarka Tamara Srzentić najavila nedavno, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i kancelarije UNDP, obezbijediće 10.000 čitača za eLK za građane. Od toga, 7.000 čitača biće podijeljeno opštoj populaciji, dok je 3.000 opredijeljeno za ugrožene kategorije. Nije pojašnjeno i kada, ni na osnovu kojih kriterijuma i kako će čitači biti dijeljeni.

Za korišćenje eTrust usluge Crnogorskog telekoma čitač nije potreban, već se usluga koristi sa računara, tableta ili mobilnog telefona. U tom smislu je i njeno korišćenje jednostavnije. Za korišćenje usluge, neophodno je kreirati eTrust nalog - korisnik se registruje putem vebsajta https://telekom.me, te potom i fizički dokazuje identitet u nekoj od poslovnica.

Iz Crnogorskog telekoma “Vijestima” su kazali da interesovanje za eTrust uslugu postoji, ali i da je u ovoj fazi prioritet kompanije na promociji benefita i edukaciji korisnika.

”Kako bi digitalizacija društva i privrede dobila puni zamah, potrebno je da napredne digitalne servise istovremeno koriste institucije, kompanije i građani. Upravo u cilju približavanja ovih usluga korisnicima, besplatni period koji smo najavili prilikom predstavljanja usluge produžili smo na 24 mjeseca za fizička lica, nakon čega će ih usluga koštati 20 eura godišnje”, kazali su iz kompanije.

Kako izgleda digitalno potpisivanje

Da bi digitalno potpisao dokument, korisnik tu uslugu inicira putem računara ili mobilnog telefona kroz određenu aplikaciju. Ta aplikacija može biti portal državne uprave, neke kompanije ili privrednog društva, ili eTrust portal Crnogorskog telekoma.

Zahtjev za potpisivanjem, aplikacija prosljeđuje platformi koja vrši identifikaciju korisnika radi odobravanja pristupa sertifikatu za elektronsko potpisivanje. Nakon uspješne identifikacije, vrši se elektronsko potpisivanje. U slučaju eTrust usluge Crnogorskog telekoma, kada se koristi elektronski potpis, moguća je i notifikacija na e-mail/SMS,kao i pregled istorije potpisivanja na eTrust korisničkom portalu.

”Takođe, građani kojima je izdat eTrust elektronski potpis istovremeno imaju pristup i usluzi kvalifikovane verifikacije i e-Identiteta značajnog nivoa povjerenja (eID). Verifikacija omogućava provjeru validnosti elektronski potpisanih dokumenata sa aspekta da li je potpis koji se nalazi na dokumentu validan i da li je neko dokument mijenjao bez njihovog znanja. Na taj način je eliminisana nedoumica koju korisnici mogu da imaju, a to je da li je elektronski potpisan dokument u njegovom posjedu pravno valjan”, pojasnili su iz te kompanije.

Za korišćenje usluga elektronskog identiteta, nije dovoljno da MUP i kompanije poput Crnogorskog telekoma ponude tu mogućnost, već je neophodno i da oni koji pružaju e-servise, na tim servisima omoguće e-identifikaciju, potpisivanje, pečatiranje...

Ukratko, neophodno je da pravna lica, državni organi... u svoje sisteme integrišu usluge MUP-a, Crnogorskog telekoma... Integracija nije neophodna jedino ako je u pitanju razmjena elektronski potpisanih dokumenata mejlom.

Korisnik bira šta mu je ugodnije

Kada je riječ o izboru između onoga što pruža eLK i onoga što pruža eTrust, kako su pojasnili iz Crnogorskog telekoma, usluge nisu razdvojene na one rezervisane za komercijalne poslove i privredu, i one rezervisane za javne institucije.

”Već je prosto riječ o različitim rješenjima koja funkcionišu na različite načine, ali se mogu koristiti u bilo kojoj situaciji. Drugim riječima, bilo koji elektronski potpis koji izdaje registrovano sertifikaciono tijelo je valjan, bez obzira na to da li ga je izdao CA MUP ili CA Crnogorski telekom, a građani će birati ono rješenje koje im je lakše za korišćenje”, kazali su redakciji.

Kvalifikovane elektronske usluge povjerenja, osim Crnogorskog telekoma, pružaju i ostali davaoci koji su upisani u Registar kvalifikovanih davalaca e-usluga povjerenja: Pošta Crne Gore i CoreIT, kao i davaoci koji su upisani u Evidenciju davalaca e-usluga povjerenja: doskorašnje Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, Zeko.ME d.o.o i Centralna banka Crne Gore (zatvoreni sistem samo za potrebe bankarskog sektora).

Do ugovora i bez odlaska na šalter

Kako bi eTrust uslugu približio građanima, Crnogorski telekom je za one koji kod njih uzimaju određene usluge, omogućio da elektronski potpisuju korisničke ugovore. Istovremeno, kako su kazali, i interne procese koji podrazumijevaju potpisivanje i razmjenu dokumenata i ugovora, u narednom periodu će potpuno digitalizovati korišćenjem eTrust platforme.

Iz resora javne uprave nedavno su “Vijestima” kazali da se, osim kao zdravstvena knjižica, eLK može koristiti za 55 e-usluga za fizička lica. Najavili su i da je u toku implementacija određenih usluga u saradnji sa velikim brojem organa državne uprave i Glavnim gradom.

Bonus video: