Uništiće 80.000 doza Fajzera i Moderne

Iz “Montefarma” su kazali da trenutno na raspolaganju imaju 35.574 vakcina čiji je rok trajanja do kraja maja i 116.880 doza koje se mogu iskoristiti do kraja juna. Za skoro sedam mjeseci nije iskorištena nijedna vakcina kineskog proizvođača Sinovac

31740 pregleda 21 komentar(a)
Vakcinacija prioritetnih grupa počela u februaru, a masovna imunizacija u maju 2021. godine, Foto: Luka Zekovic
Vakcinacija prioritetnih grupa počela u februaru, a masovna imunizacija u maju 2021. godine, Foto: Luka Zekovic

Zbog isteklog roka trajanja biće uništeno skoro 80.000 doza vakcina, od kojih je većina proizvođača Fajzer i Moderna.

Do kraja juna, iz istog razloga i uz dosadašnji tempo vakcinacije, moglo bi da bude poslato na uništenje i više od 100.000 doza Fajzer vakcina.

Iz “Montefarma” su “Vijestima” odgovorili da je u aprilu istekao rok upotrebe za 39.310 doza vakcine Moderna. S obzirom na to da je Slovenija Crnoj Gori donirala 42.000 doza ove vakcine, to znači da je za tri i po mjeseca potrošeno svega 2.690 doza.

U “Montefarmu” tvrde i da je u martu i aprilu istekao rok za 33.000 doze Fajzer vakcina.

”Javne zdravstvene ustanove svakodnevno vraćaju vakcine zbog isteklih rokova, pa se podaci mijenjaju na dnevnom nivou... Sem navedenih doza, u našem skladištu je odvojeno za uništenje još 7.495 doza, javne zdravstvene ustanove vratile su i dodatnih 10 doza vakcine Moderna, kao i 54 doze Gam covid vakcine (Sputnjik V)”, piše u odgovoru “Montefarma”.

Iz te ustanove pojasnili su da trenutno na raspolaganju imaju 35.574 vakcina čiji je rok trajanja do kraja maja i 116.880 doza koje se mogu iskoristiti do kraja juna.

Osim Fajzer vakcine, građanima je na raspolaganju i 200.000 doza Sinofarm vakcine sa rokom upotrebe 15. mart 2023. i dodatnih 23.000 doza sa rokom trajanja do 29. maja naredne godine.

Dostupno je i 100.000 doza Corona Vac vakcina, sa rokom trajanja do 8. jula 2024. godine. Riječ je o vakcini kineskog proizvođača Sinovac, koje je Crna Gora dobila kao donaciju Republike Turske. Podaci pokazuju da za skoro sedam mjeseci nije iskorištena niti jedna doza ove vakcine.

Od oko milion doza vakcina različitih proizvođača koje je država nabavila tokom prošle godine, oko 150.000 je proslijeđeno na uništenje zbog isteklog roka trajanja.

Prethodno je zbog isteklog roka trajanja na jesen prošle godine uništeno je oko 27.754 doza vakcina, od kojih većina proizvođača AstraZeneka.

U martu ove godine povučeno je dodatnih 35.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, od ukupno 40.000 koje je kupila država.

Vakcinacija prioritetnih grupa u Crnoj Gori počela je u februaru prošle godine, a masovna imunizacija u maju 2021.

Prema podacima vebsajta covidodgovor.me, do 7. maja prvu dozu vakcine primilo je 290.761, drugu 282.846, dok je trećom dozom vakcinisano 98.832 osoba.

Preporuka za četvrtu dozu

Prema preporukama nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizacije (NITAG) od kraja prošlog mjeseca, četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa treba da prime osobe starije od 60 godina, ali i mlađe, koje su u većem riziku od teških formi infekcije kovid-19.

U preporukama se navodi da se druga buster doza preporučuje najmanje četiri mjeseca nakon treće doze kod osoba koje su primile vakcinu koja se davala u dvije doze (Fajzer, Moderna, Sinofarm, Sinovak, Astra Zeneka, Sputnjik V) ili kao treća doza kod vakcina koje su se primale u jednoj dozi (J&J vakcina).

Četvrta doza se preporučuje svim licima starijim od 60 godina, osobama koje imaju između 18 i 15 godina sa hroničnim oboljenjima, a mogu je primiti i punoljetne osobe koje ne pripadaju navedenim grupama.

”Kao četvrta doza (druga buster doza) vakcine preporučuju se mRNA vakcine - za osobe mlađe od 40 godina preporučuje se Fajzer, a za starije do 40 godina Moderna ili Fajzer vakcina”, piše u preporukama.

NITAG ne preporučuje vakcinaciju četvrtom dozom građanima koji su primili tri doze vakcine, J&J vakcinu uz jednu booster dozu mRNA vakcine, a koji su od početka godine prebolovali kovid.

NITAG svim osobama u pogledu izbora vakcina preporučuju mRNA (Fajzer ili Moderna), potom vektorske (Astra Zeneka, J&J, Sputnjik V) i inaktivisane (Sinofarm i Sinovak).

Osobama starijim od 50 godina se za imunizaciju posebno snažno preporučuju mRNA vakcine (Fajzer ili Moderna), dok za mlađe od 40 godina prednost treba dati vakcini proizvođača Fajzer.

Bonus video: