Murić: Murinske žrtve NATO-a nijesu obične smrti

Advokat Velija Murić zatražio od premijera Abazovića da razmotri mogućnost vansudske naknade štete...

4419 pregleda 2 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Advokat Velija Murić zatražio je od predsjednika Vlade Dritana Abazovića da još jednom razmotri mogućnost vansudske naknade štete oštećenim porodicama i povrijeđenima tokom NATO bombardovanja varošice Murino.

Velić je u zahtjevu naveo da je pravni zastupnik šest porodica iz kojih je po jedan član smrtno stradao u granatiranju varošice i dva lica koja su zadobila tjelesne povrede.

”Složićemo se da to nijesu bile obične smrti, već stradanja zbog države i za državu, prije svega zbog tada vođene državne politike”, napisao je Murić.

Podsjetio je da mu do sada nije stigao odgovor ni na jedan zahtjev, “vjerovatno zbog iščekivanja sudske pravde”.

”Svakako, pristaću i na sudsku pravdu iako je u ovom slučaju doživljavavam krajnje jednostranom. Ni ona niti šta drugo ne može zamijeniti onu pravdu koju svaki podanik države ima od nje i sa njenog nivoa. Sudska pravda dostupna je svakom pa i živim zbog murinskih žrtava. Na drugoj strani, da li murinske žrtve treba tjerati da tužbama istjeruju pravdu...”, pitao je Murić.

Naveo je da je ranije u ime oštećenih porodica nadležnom sudu podnio tužbu radi naknade štete koja im pripada. Tvrdi da su sudovi često donosili bitno različite odluke - neki su tužbeni zahtjevi usvajani, drugi odbijani kao neosnovani...

”Očigledno više sudske instance nijesu prihvatile takozvani privilegovani rok zastare koji se bazira na zastari krivičnog događaja, koji u ovom slučaju to bez svake sumnje i jeste”, tvrdi Murić.

Podsjetio je da u cijelom slučaju postoji pravosnažna presuda u korist jedne familije, kojoj je isplaćen određeni novčani iznos na ime duševnog bola.

”U daljem postupku Vrhovni sud je tu presudu preinačio, pa se zbog toga već duže vrijeme pokušava sprovesti protiv-izvršenje, odnosno država traži da porodica vrati primljeni novac”, naveo je Murić.

Bonus video: