Novi režim saobraćaja u centru Kolašina

Radovi na Ulici vojvode Mine i dijelu Trga boraca počeli su prošlog ljeta, usred turističke sezone, a nekoliko puta je prolongiran rok završetka

2411 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz centra grada, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz centra grada, Foto: Dragana Šćepanović

Zbog nastavka radova na rekonstrukciji Ulice vojvode Mine i dijelu Trga boraca, režim saobraćaja u centru Kolašina biće ponovo privremeno izmijenjen.

Novim rješenjam, određeno je da se smjer kretanja mijenja u ulicama prote Jagoša Simonovića, Milutina Lakićevića, generala Bulatovića, Junaka Breze, te dijelu Ulice Mirka Vešovića.

Takav režim saobraćaja, saopštili su iz lokalne uprave, važiće do 1. juna.

Privremenom promjenom, precizrano je i da je dozvoljeno dvosmjerno kretanje vozila ulicom pored Regionalne turističke organizacije, kao i da je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje u Ulici Mirka Vešovića. Izuzetak od toga su taksi vozila, čije je parkiranje dozvoljeno kod restorana “Planinar”.

Zaustavljanje i parkiranje zabranjeno je i na Trgu boraca i Ulicom palih partizanki, od Trga do priključnog puta prema zgradi S5.

Radovi na Ulici vojvode Mine i dijelu Trga počeli su prošlog ljeta, usred turističke sezone i nekoliko puta je prologiran rok završetka. Zbog toga je i režim saobraćaja mijenjan više puta.

S obzirom na to da je završetak rekonstrukcije prekinuo snijeg, na djelu te saobraćajnice je postavljen tampon, sličan asfaltu, čime je osposobljena za saobraćaj tokom zime.

Sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević ranije je kazala “Vijestima” da je 90 odsto radova završeno i da je “svaka faza kvalitetno urađena”.

Tim projektom, objasnila je ona, između ostalog, riješen je višedecenijski problem izlijevanja fekalija u centru grada.

Do rekonstrukcije ulice, koja razdvaja pješačku zonu od Trga boraca, sve zgrade u centru grada koristile su septičke jame.

”Prilikom projektovanja ulice nije bio na raspolaganju katastar podzemnih instalacija. On ne postoji za Kolašin, kao ni u većini crnogorskih gradova. To je predstavljalo značajan faktor koji je, objektivno, uticao na dinamiku radova. Ako se uzme u obzir da se radi o jednoj od najznačajnijih saobraćajnica, koja čini kostur ulične mreže grada, složenost postojećih instalacija može se bolje razumjeti kao razlog kompleksnog procesa izvođenja. Za sve vrijeme izvođenja radova bilo je neophodno da infrastruktura koja se rekonstruiše funkcioniše bez značajnih prekida. To je otežavalo proces izvođenja”, objasnila je ranije Rakočević.

Na dijelu ulice postavljene je kaldrma i ti su radovi, tvrde u Opštini, izuzetno kvalitetno izvedeni, kao i podzemne instalacije.

Rekonstrukcija najužeg gradskog centra, kako su ranije kazali iz lokalne uprave, građane će koštati oko 300.000 eura.

Izvođač radova je podgorička firma “Indel inženjering”, a nadzor obavlja ARHING inženjering iz Bijelog Polja.

Bonus video: