Jokić u utorak predaje dužnost načelnika Generlštaba VCG Dakoviću

Savjet je, kako se navodi, na prijedlog ministra odbrane Predraga Boškovića , za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, postavio Dakovića
227 pregleda 6 komentar(a)
Ljubiša Jokić, Foto: Savo Prelević
Ljubiša Jokić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2017. 14:51h

General-pukovnik Ljubiša Jokić predaće sjutra dužnost načelnika Generlštaba Vojske Crne Gore (VCG) brigadnom generalu Iliji Dakoviću

Iz Ministarstva odbrane podsjetili su da je Savjet za odbranu i bezbjednost razriješio Jokića dužnosti načelnika Generalštaba VCG, koji je ispunio uslove za prestanak profesionalne vojne službe u skladu sa Zakonom o Vojsci.

Savjet je, kako se navodi, na prijedlog ministra odbrane Predraga Boškovića , za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, postavio Dakovića.

Daković je rođen 17. novembra 1972. godine u Nikšiću, gdje je završio osnovnu školu i Srednju elektrotehničku školu. Vojnu akademiju u Beogradu upisao je 1991, a diplomirao 1995. godine, kao oficir veze.

Karijeru je započeo 1995. godine u Mornarici, kao komandir voda u 61. bataljonu veze, a zatim kao komandir čete u bataljonu, od 1996. do 1999. godine. U međuvremenu, završio je u Beogradu Kurs kriptozaštite za oficire i Kurs za komandire čete veze.

Daković od 1999. do 2003. godine obavljao je dužnost načelnika Odsjeka veze u 81. mehanizovanoj brigadi Mornarice. Od 2004. do 2006. godine vršio je dužnost zamjenika komandanta 61. bataljona veze i oficira kriptozaštite u Štabu Mornarice.

Od 2006. godine obavlja dužnost u Centru za obuku VCG i Generalštabu Vojske Crne Gore u Podgorici.

U junu 2009. godine uspješno je završio jednogodišnje komandnoštabno usavršavanje na Komandno-generalštabnom koledžu Oružanih snaga SAD (US Army Command and General Staff College) u Fort Levenvortu, kao prvi crnogorski oficir u ovoj instituciji, nakon čega je preuzeo dužnost u Odjeljenju za vojno-vojnu saradnju (J-5) u Generalštabu Vojske Crne Gore.

Daković je u junu 2014. godine uspješno završio jednogodišnje generalštabno usavršavanje na Vojnom ratnom koledžu Oružanih snaga SAD (US Army War College) u Karlisle, Pensilvanija. Na ovom prestižnom koledžu dobio je zvanje magistra vojnih nauka.

U junu 2015. godine primio je dužnost vojnog savjetnika u Misiji Crne Gore pri NATO u Briselu, koju je obavljao do februara 2016. godine, kada je postavljen za načelnika Odjeljenja za ljudske resurse (G-1) u Generalštabu Vojske Crne Gore, ujedno i sekretara Savjeta za odbranu i bezbijednost.

U čin brigadnog generala unaprijeđen je 12. oktobra 2017. godine, a 13. oktobra 2017. godine postavljen je za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba VCG. Govori engleski i francuski jezik.

Daković je oženjen i ima Daković ima tri kćerke.

Ceremonija primopredaje dužnosti načelnika Generalštaba VCG biće održana sjutra u 11 sati u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, a govoriće Bošković, Jokić i Daković.

Bonus video: