Nikšić razvija vjerski turizam

Hodočasničko-razvojni centar nalaziće se u Ulici Lazara Sočice, u istorijskoj vili, kući koja je zadužbina prote Milana Ćukovića

6414 pregleda 6 komentar(a)
Sa konferencije za novinare u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva
Sa konferencije za novinare u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva

Otvaranjem hodočasničko-razvojnog centra, u Nikšiću se planira razvoj i veći akcenat na vjerskom turizmu.

Kako je saopšteno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, u okviru projekta “Čudni su putevi vjere od Lima do Zete”, koji u okviru prekograničnog programa Srbija- Crna Gora realizuju Eparhija budimljansko nikšićka, Turistička organizacija Priboj, i Eparhija mileševska, hodočasnički centar će biti otvoren u Nikšiću, a u Pribojskoj banji Centar za posjetioce.

"U Nikšiću će se centar nalaziti u Ulici Lazara Sočice, u istorijskoj vili, kući koja je zadužbina prote Milana Ćukovića arhijerejskog namjesnika nikšićkog. Njegov praunuk je ostavio tu kuću eparhiji, s tim da ne smije da se mijenja spoljašnji izgled kuće i da se upotebljava za ’druženje crkve i građana Nikšića’. To će biti i centar hodočašća tako što ćemo sa Pribojem razvijati vjersko-turističke proizvode, a to su ture po manastirima prekograničnog regiona, u epahiji mileševskoj i ovdje u našoj eparhiji“, kazao je protođakon Konstantin Dojić, koordinator projekta u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima završetak radova na kući, koju je Ćuković podigao 1921. godine, očekuje se do ljeta kada i namjeravaju da objekat stave u funkciju.

„Kada se završi njegova adaptacija stavićemo ga pod zaštitu države jer do sada nije bio pod zaštitom. Pogotovo što nam je uslov legata da ne mijenjamo spoljašnji izgled, a da bi se nešto zaštitilo spoljašnji izgled mora biti sačuvan. On je pravljen u stilu rudimentalne secesije, nalik je kućama na Cetinju koje su isto tako pravljene. Riječ je o crnogorskoj arhitekturi s kraja 19. i početka 20. vijeka“, objasnio je Dojić.

U sklopu projekta, prema njegovim riječima, između ostalog realizovaće poklonička putovanja i promotivne ture, kako bi turistima približili manastire i crkve koje se nalaze u prekograničnoj regiji, pripremiće priručnik iz vjerskog turizma, a namjeravaju i da u Kolašinu održe konferenciju o vjerskom turizmu. Planirana je i prezentacija prekogranične turističke ponude na turističkim sajmovima, kreiranje promo materijala, promotivnih video zapisa i kolekcije suvenira.

Vjerski i kulturni turizam je, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, prepoznat kao važan potencijal za razvoj opština Nikšić i Priboj. Posebna pažnja biće posvećena zajedničkom podizanju kapaciteta kroz organizovanje treninga u oblasti ugostiteljstva pri čemu će biti licencirana i tri turistička vodiča

Projekat je počeo sa realizacijom u aprila 2021. godine i traje dvije godine.

Projekat finansira Evropska Unija posredstvom Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 410 hiljada eura, od čega EU kofinansira do 336,5 hiljada.

Bonus video: