za sve osobe koje nemaju osnov da ih više koriste

CGO: MVP da poništi sve nevažeće diplomatske i službene pasoše

"Na bazi dostupnih podataka, CGO cijeni da je značajan broj tih lica, a najmanje 131, zadržalo diplomatski ili službeni pasoš suprotno propisima, odnosno da su isti ostali važeći i po prestanku njihovih funkcija, a za nekoliko takvih pasoša nije jasan ni osnov sticanja", saopšteno je iz CGO-a

5754 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) da poništi sve nevažeće diplomatske i službene pasoše, a podaci te nevladine organizacije iz 2022. godine pokazuju da je u Crnoj Gori važećih 669 diplomatskih i 159 službenih pasoša.

Ti pasoši su izdati, kako navode, u skladu sa Uredbom o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš, odnosno, u određenim slučajevima, po odobrenju ministara vanjskih poslova.

"Na bazi dostupnih podataka, CGO cijeni da je značajan broj tih lica, a najmanje 131, zadržalo diplomatski ili službeni pasoš suprotno propisima, odnosno da su isti ostali važeći i po prestanku njihovih funkcija, a za nekoliko takvih pasoša nije jasan ni osnov sticanja", saopšteno je iz CGO-a.

Pozvali su Ministarstvo da te spiskove ažuriraju i ponište diplomatske i službene pasoše za sve osobe koje nemaju osnov da ih više koriste, "kad već oni koji su dobili te pasoše nisu bili dovoljno odgovorni da ih sami vrate prestankom osnova korišćenja".