Snimljen vandalizam na izvorištu Bolje sestre

Činu uništenja kamere prethodili su pojedinačni incidenti, krivolova, koje je Služba kontrole i monitoringa JPNPCG procesuirala nadležnim organima, Osnovnom državnom tužilaštvu i policiji protiv NN lica”

17396 pregleda 9 komentar(a)
Kamera snimala vandale i nadzornu kameru (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Kamera snimala vandale i nadzornu kameru (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Uništenju termalne kamere u rejonu vodoizvorišta Bolje sestre prethodili su pojedinačni incidenti krivolova, a tu kameru i osobe koje su je uništili nadzirale su druge, što bi moglo pomoći u otkrivanju počinioca.

To su Vijestima odgovorili iz kabineta direktora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Aleksandra Bulatovića, kojem su poslata pitanja o uništenju termalne kamere.

”Direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Aleksandar Bulatović je upoznat da je pomenuta kamera uništena tako što su zaposleni u Službi za kontrolu i monitoring prilikom sprovođenja redovnih dnevnih aktivnosti uočili da kamera nije u funkciji. Izašli su na teren gdje je šteta konstatovana. Nakon toga preduzete su sve Zakonom definisane mjere i koraci. Obaviješteni su policija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u čijem je vlasništvu termalna kamera) kao i Regionalni vodovod”, objašnjavaju oni.

Vijesti su krajem prošle sedmice objavile da je polomljena posljednja termalna kamera koja je štitila Skadarsko jezero od krivolovaca i da je slučaj prijavljen policiji koja traga za počiniocem.

Sagovornici iz NVO Carp Security Group tada su ustvrdili da je već mjesecima u kvaru i kamera postavljena na drugoj lokaciji.

”Druga termalna kamera koju pominjete je uništena prije osam mjeseci i za nju servis u našoj zemlji ne postoji pa je u inostranstvu na servisu. Njena garancija je istekla, a u vlasništvu je Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vododprivrede”, objasnili su iz Bulatovićevog kabineta.

Oni ističu da su kamere postavljene na javnom mjestu, da su vidljive, nesakrivene od javnosti i da za njih mogu znati svi građani. Dodaju i da na toj lokaciji postoje druge kamere, koje nadziru uništenu:

”Nadamo se da će nadležnim organima koristiti materijal sa tih kamera u cilju otkrivanja počinilaca... Činu uništenja kamere prethodili su pojedinačni incidenti, krivolova, koje je Služba kontrole i monitoringa JPNPCG procesuirala nadležnim organima, Osnovnom državnom tužilaštvu i policiji protiv NN lica”.

Bonus video: