Mammut pivo iz Nikšića osvaja Evropu!

Kruna našeg gotovo četvorogodišnjeg rada je došla u martu mjesecu 2022. godine, kada smo na međunarodnom takmičenju kraft pivara na sajmu u Budimpešti osvojili 6 nagrada

29872 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mammut
Foto: Mammut

Kraft pivara Mammut iz Nikšića je zvanično otvorena u junu mjesecu 2018. godine, mada sama ideja o otvaranju iste datira dosta ranije.

Trebalo je dosta rada i truda da se jedan ovako kompleksan projekat realizuje, a da se u potpunosti zadovolje i najsitniji detalji koji su postavljeni projektnim zadatkom. Iz ove perspektive smo prezadovoljni učinjenim u protekle skoro četiri godine, i činjenicom da je za ovaj relativno kratak period izgrađen jedan, sad već regionalno poznat i priznat brend - Mammut pivo.

Mammut
foto: Mammut

Ponosni smo na svakog člana Mammut porodice, krenuvši od inicijatora same ideje i vlasnika ove pivare- braće Jovović, pa preko svih zaposlenih u samoj proizvodnji.

Pivara Mammut je smještena u podrumu hotela Onogošt, na mjestu bivše „Taverne“, koja je bilapoznata kao kultno mjesto okupljanja i odrastanja starijih Nikšićana.

Mammut
foto: Mammut

Upravo je kao jedna od ideja za izbor ove lokacije za našu pivaru bilo i to da se ovom mjestu vrati stari sjaj, i udahne novi život. Kako je Nikšićki kraj nadaleko poznat po kvalitetnoj vodi, ovo nam je bio dodatni adut u realizaciji naše priče.

Izuzetno smo ponosni što smo jedina craft pivara u Crnoj Gori i regionu koja u proizvodnji koristi sopstvene izvore vode. Naime, Mammut pivara raspolaže sa dva izvora podzemne vode, koju izvlačimo sa dubine od preko 70m.

Kako je sam kvalitet i mineralni sastav naše vode izuzetno dobar, prilikom proizvodnje se u istu ne dodaju nikakva hemijska sredstva, već se isključivo koristi prečišćena i sterilisana prirodna izvorska voda.

Takođe, izuzetna bitna stavka prilikom same izgradnje pivare je svakako i adekvatan izbor opreme i ljudskog resursa...

Mammut
foto: Mammut

Glani cilj Mammut pivare je da ponudi najkvalitetnije pivo prije svega crnogorskom, a onda regionalnom i evropskom tržištu. U našoj viziji je kvalitet prioritet, sa kojim nema kompromisa. Vođeni time, uz najkvalitetniju prirodnu izvorsku vodu i najmoderniju opremu, i ostale ulazne sirovine su vrhunskog kvaliteta.

Sam termin kraft se odnosi na zanatsko pivo, tj pivo proizvedeno u manjim šaržama, ali od najboljih sirovina. Tako mi u pivari koristimo isključivo sladovane materije u proizvodnji piva, i to prvenstveno ječmeni slad. Naravno- za pšenična piva, i neke sprecijalne vrste piva koristimo i pšenični slad, kao i dodatke drugih žitarica npr raži i sl. U proizvodnji se ne koristi kukuruz, ni kukuruzna krupica, koji bi pojeftinili proces proizvodnje, ali umnogome smanjii kvalitet piva.

Mammut je do sada na tržište izbacio 12 vrsta piva, i to:

  1. Prime, Kolsch style
  2. Pilsner, Lager
  3. Mosaic, Hoppy Lager
  4. American Pale Ale (APA)
  5. India Pale Ale (IPA)
  6. Stout, dark beer
  7. Weissbier, pšenično pivo
  8. ICE, Kolsch style
  9. Gold Prime, Kolsch style
  10. Punch, voćno pivo sa ananasom i malinom
  11. Hugo, pilsner lager
  12. Kika, pale ale style
Mammut
foto: Mammut

Ako bih u par rečenica morao navesti prednosti našeg piva u odnosu na konkurenciju, a prije svega u odnosu na industrijska piva, to bi bilo sledeće: Za proizvodnju se koristi najkvalitetnija prirodna izvorska voda, najkvaitetnije svjetske sirovine, najmodernija oprema i tehnologija, a ujedno se ulaže i nemjerljivo velika ljubav svih zaposlenih.

Sva naša piva su potpuno prirodna, bez dodataka aditiva i konzervansa, nefiltrirana i nepasterizovana. Ili, kako pojedini pivski sladokusci vole da kažu, to su i dalje „živa piva“, punog tijela, zavodljivih aroma, koja su zbog ostataka kvasca bogata B vitaminima.

Proces proizvodnje je potpuno prirodan, bez ubrzavanja same fermentacije. Na taj način se mladom pivu daje dovoljno vremena da „sazri“, i u potpunosti dovrši sve hemijske procese, kako bi do kraja došao do izražaja pun ukus piva, i eventualnlog aromatičnog hmelja koji se koristi u proizvodnji pojedinih pivskih stilova. A kako u ponudi imamo 12 vrsta piva, iz različitih kategorija, svakako smo sigurni da svako od konzumenata može naći pivo koje odgovara njegovom ukusu.

Kruna našeg gotovo četvorogodišnjeg rada je došla u martu mjesecu 2022. godine, kada smo na međunarodnom takmičenju kraft pivara na sajmu u Budimpešti osvojili šest nagrada, i to:

  • Zlatnu medalju u kotegoriji Kolsch piva osvojio je Mammut Prime
  • Srebrnu medalju u kategoriji APA osvojio je Mammut Amrican Pale Ale
  • Bronzanu medalju u kategoriji IPA osvojio je Mammut India Pale Ale
  • Bronzanu medalju u kategoriji Stout osvojio je Mammut Stout
  • Bronzanu medalju u kategoriji Weissbier osvojio je Mammut Weissbier
  • Bronzanu medalju u kategoriji Pilsner osvojio je Mammut Pilsner
Mammut
foto: Mammut
Mammut
foto: Mammut

Ovo je izuzetno veliko priznanje, koje je dokaz da smo na pravom putu, i da iz Mammut pivare zaista izlazi kvalitetno pivo. Svakako, ovo je za nas i obaveza više, da iz dana u dan napredujemo i rastemo, da osluškujemo potrebe tržišta i u svakom trenutku budemo u koraku sa svjetskim trendovima.

Ovim nagradama smo svakako dobili vjetar u leđa, kako bi svakim danom bili sve bolje. A svakako obećavamo da će iz Mammut pivare poteći još dosta kvalitetnog piva.

Što se trenutne zastupljenosti i procentualnom udjelu kraft piva na domaćem tržišzu tiče, tu smo i dalje mogu slobodno reći „statistička greška“. Sami neuporedivo manji kapaciteti proizvodnje u odnosu na industriju, kao i korišćenje najkvalitetnijih, a time i najskupljih sirovina u proizvodnji, kao posljedicu ima i neuporedivo veću proizvodnu cijenu kraft piva.

Mammut
foto: Mammut

Od velike pomoći za male pivare bi bila adekvatna promocija domaćih piva, i davanje prednosti visokokvalitetnih domaćih proizvoda u odnosu na uvozne.

Jedan dobar primjer imamo i u neposrednoj okolini- Mađarskoj, u kojoj je zakonski regulisan obavezan procentualni udio domaćeg krafta u ponudi lokala. Bitno je da dobijemo šansu da ponudimo naš proizvod, a tržište je to koje će da sudi, i gdje će na kraju kvalitet da ispliva na površinu.

To je svakako spor proces, jer je kraft pivarstvo jedna od najmladjih grana privrede u Crnoj Gori. Na svima nama je da damo svoj maksimum u edukaciji ljudi o samom kraftu, da nastavimo da proizvodimo piva vrhunskog kvaliteta, i da se nadamo da će svjetski trend sve veće zastupljenosti krafta u ukupnoj potrošnji piva doći i kod nas.

A do tada, uzdravlje!

piše: Bojan Beljkaš, glavni tehnolog u Kraft pivari Mammut, i izvršni direktor SL Montenegro doo