Školu na Karabuškom gradiće 2023?

”Planirana je izgradnja školskog objekta površine oko 2.000 metara kvadratnih”, naveli iz Ministarstva prosvjete

6817 pregleda 6 komentar(a)
Karabuško polje, Foto: Boris Pejovic
Karabuško polje, Foto: Boris Pejovic

Gradnja osnovne škole na Karabuškom polju, koje pripada Opštini Tuzi, mogla bi da počne naredne godine.

To je “Vijestima” saopšteno iz Ministarstva prosvjete (MP).

Oni su odgovorili da je izgradnja objekta planirana u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana “Karabuško polje”, na urbanističkoj parceli broj 128, površine 5.089 metara kvadratnih.

”Planirana je izgradnja školskog objekta površine oko 2.000 metara kvadratnih. Potrebna sredstva za izgradnju objekta sa opremanjem, uređenjem terena, tehničkom pripremom i praćenjem investicije iznosi oko 2.500 000 eura. Sredstva će se obezbijediti iz kredita EIB-a. Za 2022. godinu je planirana izrada projektne dokumentacije otkup dijela zemljišta, a u 2023. se očekuje raspisivanje tendera za odabir izvođača radova i početak gradnje”, naveli su iz ministarstva.

Izgradnja škole u tom naselju pominje se godinama, a predsjednik Mjesne zajednice Karabuško polje Ilhan Škrijelj kaže da je to prioritet, jer na tom području ima 400 djece, koja svakodnevno putuje na nastavu u Tuzi.

”Prvi zvanični dopis sa zahtjevom za izgradnju škole poslat je Ministarstvu prosvjete i Vladi još 2009. parcelu treba otkupiti. Predsjednik Gradske opštine Tuzi Nik Đeljošaj izrazio je spremnost da nam pomogne u obezbjeđivanju dijela sredstava za kupovinu placa od 120 hiljada eura”, kazao je Škrijelj.

Tadašnji premijer Duško Marković u februaru 2019. posjetio je Karabuško polje i najavio da će do kraja te godine Vlada obezbijediti lokaciju u tom mjestu za izgradnju škole, te da će 2021. biti i otvorena.

”Vlada će donijeti odluku o sredstvima koja su potrebna za eksproprijaciju u narednih mjesec, mjesec i po, koliko nam je neophodno da pripremimo odluku”, kazao je tada Marković.

Bonus video: