Nikšićani ne mogu da grade kod Starog grada

Glavni državni arhitekta odbio žalbu kompanije “Roaming Montenegro” i potvrdio rješenje kolege iz Budve, čime je onemogućena gradnja devetospratnice preko puta hotela “Mogren”

14493 pregleda 11 komentar(a)
Idejno rješenje hotela u Budvi, Foto: -
Idejno rješenje hotela u Budvi, Foto: -

Direktorat glavnog državnog arhitekte odbio je žalbu nikšićke kompanije “Roaming Montenegro” i potvrdio rješenje budvanskog glavnog arhitekte koji je odbio da da saglasnost na dopunjeno idejno rješenje devetospratnog hotela na 50 metara od Staroga grada.

”Odbija se žalba privrednog društva ‘Roaming Montenegro’ kao neosnovana i potvrđuje rješenje Službe glavnog arhitekte Opštine Budva koje je donio 12. juna 2020”, piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Glavni arhitekta Budve odbio je da da saglasnost uz obrazloženje da predloženo idejno rješenje u oblikovnom smislu odudara od okruženja kroz svoju volumetriju i završnu obradu fasada, da nedostaje 15 parking mjesta i da su evidentirana četiri neuslovna parking mjesta. Takođe, da prilaz objektu ide preko parcele koja je u vlasništvu Opštine i da ne postoji saglasnost vlasnika susjedne katastarske parcele koje su dio jedne urbanističke parcele.

Na to rješenje “Roaming Montenegro” je izjavio žalbu Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i turizma zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, jer je projektovani objekat u potpunosti ispoštovao smjernice iz Detaljnog urbanističkog plana “Budva centar”, te ispoštovao sve parametre.

Ministarstvo, kojim je tada koordinirao tadašnji premijer Duško Marković, prihvatilo je žalbu i dalo saglasnost na idejno rješenje, dajući zeleno svjetlo da se gradi hotel u samom srcu Budve.

Međutim, to nijesu htjeli da prihvate u Opštini, pa je Sekretarijat za zaštitu imovine presavio tabak i podnio tužbu Upravnom sudu osporavajući rješenje Ministarstva.

Upravni sud je početkom marta ove godine usvojio tužbu i poništio rješenje o davanju saglasnosti.

Nakon donošenja takve sudske odluke, kako se navodi u rješenju, Ministarstvo i Direktorat glavnog državnog arhitekta su početkom aprila razmotrili spise predmeta i odlučili da ne aminuju idejno rješenje, a time i onemoguće gradnju.

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva je sredinom prošle godine uputio urgenciju tadašnjem premijeru Zdravku Krivokapiću i doskorašnjem ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću da taj vladin resor postupi po presudi Upravnog suda i u ponovnom postupku donesu odluku o odlaganju rješenja o davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg devetospratnog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, koji nikšićka kompanija namjerava da gradi preko puta hotela “Mogren”.

Prema idejnom rješenju, hotel “Roaming” imaće bruto građevinsku površinu od 5.782 kvadrata i spratnost 2Po +P+ 9 (dvije podrumske etaže, prizemlje i devet spratova).

”Arhitektonsko rješenje objekta je u funkcionalnom i oblikovnom smislu riješeno racionalno, u modernom stilu i na način da se uklapa u postojeći ambijent. U okviru hotela nalazi se 32 jednosobna apartmana, jedan dvosobni i dva trosobna apartmana. Ukupan broj apartmana iznosi 35, dok ukupan broj ležaja iznosi 80”, piše, između ostalog, u idejnom rješenju.

Deveta etaža je, kako se navodi, znatno povučena u odnosu na gabarit objekta, čime se stiče doživljaj da objekat ima osam etaža sa prizemljem, a ne devet, čime njegova dominantna visina manje narušava postojeći ambijent.

Bonus video: