Mihailo: Odlukom Vaseljenske patrijaršije derogiran akt kralja Aleksandra, CPC oslobođena veza sa Beogradom

Mitropolit CPC je istakao da je i mitropolit Carigradske patrijaršije, Danilo, nedavno izjavio da se i Crnogorskoj crkvi treba priznati autokefalni status

24815 pregleda 95 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Odlukom Vaseljenske patrijaršije da prizna crkvenu hijerarhiju u Sjevernoj Makedoniji, odnosno Makedonsku pravoslavnu crkvu za kanonsku Orhidsku arhiepiskopiju, derogiran je akt kralja Aleksandra kojim je priznata aneksija Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Srpskoj crkvi, ocijenio je Mitropolit CPC Mihailo.

Mihailo je rekao da je Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije, na čelu sa patrijarhom Vartolomejom, priznao crkvenu hijerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svijetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu, pod imenom Ohridska arhiepiskopija “imajući u vidu da je područje njene nadležnosti u granicama države Sjeverne Makedonije“.

Mihailo je kazao da je taj akt od vaseljenskoga značaja jer se njime derogira tomos iz 1922. godine.

"Dakle, derogiran je akt kralja Aleksandra kojim je priznata aneksija Crnogorske Srpskoj crkvi, ali i eparhija Vaseljenske crkve: Skopske, Veleško-debarske, Pelagonijske, Prespansko-ohridske, i djelova Vodenske i Polijanske - sve u današnjoj Sjevernoj Makedoniji", naveo je Mihailo.

Prema njegovim riječima, njime je Crnogorska crkva formalno oslobođena svih veza i odnosa sa Beogradskom patrijaršijom.

"Očekujemo da sve Pravoslavne crkve ponovo uspostave liturgijsko jedinstvo s našom Crkvom i tako potvrde veze od iskona među našim sestrinskim crkvama", kazao je Mihailo.

On je istakao da je i mitropolit Carigradske patrijaršije, Danilo, nedavno izjavio da se i Crnogorskoj crkvi treba priznati autokefalni status.

Mihailo je rekao da je patrijarh Vartolomej naveo da treba ponovo proučiti istoriju Balkana, nagovještavajući nove odnose mira i ljubavi između svih sestrinskih pravoslavnih crkava.

"Upravo, strah od derogiranja tomosa iz 1922. godine podstakao je bivše vlasti i Beogradsku patrijaršiju, osnažene skupinom izvjesnih Crnogoraca nagrađenih sinekurama i čašćenih najvišim državnim častima, da povedu višegodišnji rat protiv Crnogorske crkve i mene lično", kazao je Mihailo.

On je dodao da su u Beogradskoj patrijaršiji namjeravali da CPC integrišu u Srpsku i preimenuju u Pravoslavnu, i tako je uklone u korist Srpska pravoslavne crkve.

"Bog je veliki i stao im je na kraj, a Crnogorskoj crkvi je najavio da joj je u izgledu preuzimanje svih duhovnih kompetencija, na cijeloj Crnogorskoj teritoriji sa svim konsekvencama koje iz toga proishode", zaključio je Mihailo.

Mihailo je 2013. kritikovao izjavu vaseljenskog partijarha Vartolomeja, koji je rekao da se neka lokalna crkva ne može tek tako proglasiti autokefalnom, aludirajući na CPC, Mihailo je tada rekao da je autokefalnost CPC Vartolomeju dobro poznata.

“Ali njemu nije u interesu to da kaže, jer nije u interesu SPC. Preporučio bih mu da pročita tomos Carigradske patrijaršije”, naveo je tada.

Na Vartolomejovu izjavu da crkva nije organizacija sa nekoliko pristalica, Mihailo je kazao da CPC ima više vjernika u Crnoj Gori, nego Vartolomej u Turskoj i van Turske”.

Vaseljenska patrijaršija je sredinom devedesetih godina raščinila mitropolita Mihaila.

Bonus video: