ASK: Konzulka nije prijavila preko 8.000 eura

Đukanović Agenciji kazala da je prijavila zarade koje je “realno primala, a ne iznos obračunske zarade”

6947 pregleda 4 komentar(a)
Zakonom propisano da se moraju prijaviti svi prihodi i imovina ASK-u, Foto: Arhiva Vijesti
Zakonom propisano da se moraju prijaviti svi prihodi i imovina ASK-u, Foto: Arhiva Vijesti

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je generalna konzulka Crne Gore u Frankfurtu Ivana Đukanović prekršila Zakon o sprečavanju korupcije, jer nije prijavila sve prihode i imovinu.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da prijavi sve prihode i imovinu, u suprotnom može biti kažnjen do 2.000 eura.

U slučaju Đukanović, Agencija je utvrdila da je u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za 2020. prijavila manje prihode za nepunih 8.300 eura, nije prijavila prihod sina od oko 170, zaduženje supruga za oko 5.850 eura, ali ni garažno mjesto od 12 metara kvadratnih.

Đukanović je Agenciji kazala da je prijavila zarade koje je “realno primala, a ne iznos obračunske zarade”. Što se tiče neprijavljivanja garaže, istakla je da nije bila u saznanju da pored stana mora da prijavi i tu imovinu, a što se tiče prihoda sina, kazala da se radi o kamati na depozit i da nije znala i da to treba prijaviti. “Takođe je istakla da prilikom popunjavanja izvještaja nije postojala namjera da ne dostavi tačne podatke o prihodima i imovini”, navodi se u odluci.

Agencija je utvrdila i da direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Biljana Peranović prekršila Zakon, jer je prijavila manje prihode, koji uključuju oko 60 eura na platu, 1.200 na ime dopunskog rada u tom Ministrarstvu, ali i 500 eura koje je dobila od Ministarstva nauke na osnovu ugovora o djelu, kao ni dio akcija.

”Što se tiče neprijavljenog prihoda iz septembra 2020, istakla je da je do toga došlo jer je taj iznos isplaćen nakon zarade, a kako je izvještaj popunjavala na osnovu platne liste, isti je izostavila, ali je takođe istakla da su prihod od dopunskog rada i prihod od ugovora o djelu uredno prijavljeni Upravi prihoda i carina i da je plaćen porez na navedene prihode”, navodi se u obrazloženju. Kada su u pitanju akcije, kazala je da je jedne izostavila, a da je za druge greškom upisan drugi emiter.

Bonus video: