„Šantićevo pero“ za nikšićke mlađane literate

Tema ovogodišnjeg literarnog konkursa za učenike starijih razreda osnovne škole i za srednjoškolce bila je „Samo prijateljeva ruka vadi trn iz srca“

1943 pregleda 0 komentar(a)
Bogdan Striković, Foto: Privatna arhiva
Bogdan Striković, Foto: Privatna arhiva

Na međunarodnom književnom konkursu „Šantićeva reč”, koji organizuje OŠ „Aleksa Šantić” iz Kaluđerice, Beograd, učenici nikšićkih osnovnih škola pokazali su da je grad pod Trebjesom oduvijek bio rasadnik uspješnih literata. Tako je Bogdan Striković, učenik šestog razreda OŠ „Milija Nikčević“, iz nikšićkog naselja Kličevo, osvojio prvu nagradu za prozni rad, godinu starija Julija Kalezić iz škole „Mileva Lajović Lalatović“ drugu, a Anđela Pejović iz OŠ „Braća Ribar“ treću, dok je Lazar Mandić, učenik OŠ „Dušan Bojović“ iz Župe, pohvaljen za pjesmu.

Tema ovogodišnjeg literarnog konkursa za učenike starijih razreda osnovne škole i za srednjoškolce bila je „Samo prijateljeva ruka vadi trn iz srca“. Pristigao je veliki broj radova iz Srbije i zemalja regiona, tako da žiri, kako su saopštili iz škole, nije imao lak zadatak.

Bogdan, koji je do sada dobijao zahvalnice za učešće na literarnim konkursima, nije krio zadovoljstvo zbog osvojene nagrade.

„Samo učešće na ovoj manifestaciji za mene je značajno. Osvojeno prvo mjesto za mene je obaveza više da se posvetim literarnom stvaralaštvu. Smatram da je čast biti među najboljima i da treba ukazano povjerenje opravdati. Nastavnica Marija Pejović Zeković mi je bila velika podrška, motivisala me, pratila moj rad. Uz njenu podršku nastaviću da pratim konkurse i manifestacije i učestvovaću na njima“, kazao je Bogdan za „Vijesti“.

Nije zaboravio da pomene i učiteljicu Nadu Tadić i nastavnicu Milicu Drašković koje su ga usmjerile na pravi put.

„Bogdan se odmah pokazao kao dijete koje brzo i lako uči, pa stoga može više i temeljnije da se posveti lijepom pisanju. Osim odgovornosti i usvajanja preporuka o lijepom pisanju, za njega je karakteristična i prirodna radoznalost i zrelo razmišljanje o raznim temama. Kada se tome doda čitanje dječje literature, lektire, uspjeh je neizbježan“, kazala je njegova mentorka Marija Pejović Zeković.

Kako je istakla, Bogdan posjeduje bogat rječnik, izgrađene rečenice i logičan misaoni tok, što njegove radove čini vrijednim i lijepim za čitanje.

„Meni se posebno dopada, sa druge strane, očuvana i potpuno slobodna dječja perspektiva koju posjeduje pri razmišljanju o raznim temama, kao i emocionalnost u pisanju. Kada pominjem dječju perspektivu, volim sposobnost da s lakoćom povezuje i upoređuje čak i vrlo udaljene stvari, pojmove, a što nije nimalo lako u vremenu kada se od djece generalno traži da budu uklopljena u određene tipove i šablone, kao i da što ranije odrastu“, riječi su Bogdanove mentorke.

„Treba vjerovati u sebe, nadati se i učestvovati na konkursima. Drago mi je što je moj rad zavrijedio pažnju stručnog žirija. Inače volim poeziju, a Šantić je jedan od rado čitanih pjesnika” , kazala je dobitnica druge nagrade, Julija Kalezić.

julija kalezić
foto: Privatna arhiva

Anđela je kazala da je srećna zbog nagrade i da će nastaviti i dalje da piše.

“Volim da svijet oko sebe posmatram na neki drugačiji, poseban način. U svemu pronađem nešto lijepo, a tema ovog proznog rada mi se svidjela . prijateljstvo je nešto najljepše što doživimo”, kazala je Anđela za “Vijesti”.

Anđela Pejović
foto: Privatna arhiva

Konkurs je dio manifestacije „Šantićevi dani“ koju pomenuta škola organizuje od 2007. godine, a dodjela nagrada biće održana 23. maja.

Bonus video: