Analiziraće potencijale u Podgorici za preuređenje u zelene krovove

Biće identifikovane i betonske površine pogodne za intervenciju radi ublažavanja efekta toplotnih ostrva

2439 pregleda 1 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Iz Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada saopštili su da će biti analizirani potencijali krovova zgrada u vlasništvu Grada za preuređenje u zelene krovove.

Takođe će, kako navode, biti i identifikovane betonske površine pogodne za intervenciju radi ublažavanja efekta toplotnih ostrva, kao mikrolokacija na kojima su temperature osjetno više nego u manje urbanizovanoj okolini.

"Uz podršku Evropske investicione banke, obezbjeđenu kroz City Climate Finance Gap Fund, Podgorica će napraviti još jedan korak u očuvanju i unapređenju zelenog koncepta urbanog razvoja", saopštili su iz Sekretarijata, kazavši da je Podgorica među prvim korisnicima Fonda koji su uspostavili Svjetska banka i EIB, uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ.

Taj Fond, pojašnjavaju, prepoznaje izuzetnu ranjivost gradova na klimatske promjene, ali i njihov značaj kao globalnih centara inovacija, zbog čega finansijsku podršku usmjerava na kreiranje i primjenu inovativnih rješenja koji će ih učiniti otpornijim, te spremnijim da iskoriste kapacitete kojima raspolažu.

Jedno od tih rješenja su zeleni krovovi na javnim zgradama kao mehanizam borbe protiv klimatskih promjena koji kod nas još uvijek nije primjenjen, a kojem se u svijetu sve više pribjegava, ističu iz Sekretarijata.

"Globalna iskustva pokazuju da ozelenjavanje krovnih površina, pažljivo isplanirano, pruža višestruku korist – snižava temperaturu zgrada, unapređuje mikro klimu i kvalitet vazduha, doprinosi proširenju urbanih zelenih površina, očuvanju urbanog biodiverziteta, redukciji potrošnje energije i snižavanju nivoa buke."

"Odobrena konsultantska podrška Fonda podrazumijeva analiziranje potencijala krovova zgrada u vlasništvu Grada za preuređenje u zelene krovove, ali i identifikaciju betonskih površina pogodnih za intervenciju radi ublažavanja efekta toplotnih ostrva kao mikrolokacija na kojima su temperature osjetno više nego u manje urbanizovanoj okolini. Ova analiza će nam pružiti osnovu za primjenu novog koncepta i otvoriti nove mogućnosti saradnje sa međunarodnim subjektima koji Podgoricu prepoznaju kao respektabilnog partnera", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: