Traže otvaranje sportskog odjeljenja

Roditelji zahtijevaju da to bude po uzoru na podgoričku, a pohađali bi ga učenici talentovani za različite sportove iz Nikšića, Plužina, Šavnika i Žabljaka

2377 pregleda 1 komentar(a)
Gimnazija u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Gimnazija u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Roditelji uspješnih mladih nikšićkih sportista, kao i onih iz okolnih opština, obratili su se Ministarstvu prosvjete i ministru Miomiru Vojinoviću molbom da se u gradu pod Trebjesom, u Gimnaziji “Stojan Cerović”, na jesen otvori sportsko odjeljenje poput onog koje postoji u Podgorici od 2016. godine. Dopis su uputili i ministru sporta i mladih Vasiliju Laloševiću, direktoru Gimnazije Dušanu Kilibardi, Sindikatu prosvjete, kao i nikšićkom Sekretarijatu za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

”Ne tražimo ništa nemoguće, ili nešto što već ne postoji. Mi samo tražimo da djeca ne moraju da biraju između škole i sporta, već da se njihove obaveze usklade kao što se to radi u podgoričkoj Gimnaziji”, kazali su predstavnici tridesetak roditelja.

Kako su naveli, formiranjem sportskog odjeljenja i organizacijom nastave u njemu, stvorili bi se odgovarajući uslovi da učenici talentovani za različite sportove iz Nikšića, Plužina, Šavnika, Žabljaka i okoline, mogu da spoje talenat i kvalitetno obrazovanje”.

”Da bi perspektivni sportisti mogli da se posvete svojim sportskim obavezama, ispunili očekivanja trenera i profesora, kako bi postigli vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima kako u sportu, tako i u obrazovanju, mišljenja smo da je obaveza prosvjetnog sistema da im pruži adekvatne uslove. Prilagođenim vidom nastave u sportskom odeljenju, mladi sportisti bi imali uspješnu sportsku karijeru i stekli bi neophodno gimnazijsko znanje”, naveli su roditelji u dopisu upućenom ministru prosvjete.

Kako su istakli, prednost sportskog odjeljenja je što će učenicii, koji se bave sportom moći redovno da treniraju, uz podršku predmetnih nastavnika, redovno će završiti školovanje i steći opšte gimnazijsko znanje koje će im dati mogućnost da nastave obrazovanje na fakultetima.

”Sportisti su nam kao narodu i građanima rijedak razlog za radovanje i ponos. Naša djeca su dosadašnje uspjehe postigla sama jer su to pametni, talentovani, vrijedni mladi ljudi, koji vjeruju u sebe i za sada imaju samo podršku svojih najbližih, a navodno se svi ponose našim sportistima i njihovim uspjesima”, stoji u dopisu ministru Vojinoviću koga su roditelji pozvali da bude podrška ka ostvarenju vrhunskih rezultata njihove djece, kako u sportu, tako i u obrazovanju.

Kako su istakli, otvaranjem sportskog odeljenja u nikšićkoj Gimnaziji i djeci iz Nikšića, Plužina, Žabljaka i Šavnika, pored Podgorice, bi se pružila mogućnost da nakon osnovne škole nastave školovanje u odeljenju koie je prilagođeno talentovanim mladim sportistima. Podsjećaju da je među mladim sportistima iz Nikšića veliki broj reprezentivaca/ki Crne Gore, koji moraju da često izostaju sa redovne nastave, dok bi im sportsko odjeljenje omogućilo da “unaprijede obrazovanje i vaspitanje, a uporedo da se nesmetano odvija i njihovo sportsko usavršavanje”.

”Poznato je da učenici reprezentativci skoro da nemaju slobodno vrijeme. Kad nijesu na nastavu, oni su na treningu, pripremama, utakmicama, takmičenjima i to ne samo radnim danima, već i vikendom, na samo u Crnoj Gori, već i u bližem ili daljem inostranstvu. Ukolik0 se na ovaj način ne olakša njihov način školovanja, realno je očekivati da naša djeca neće moći sve da postignu u surovim uslovima u kojima se školuju i treniraju”, zaključuju roditelji uz napomenu da oni i njihova djece ne žele samo visoke rezultate u sportu, već i da uče “za medalju”.

Bonus video: